Tonåringar döms för falsk hemsida

JURIDIK2006-01-27

Två 16-åringar från Arvika döms av hovrätten till dagsböter för hets mot folkgrupp efter att ha lagt ut en falsk hemsida på internet. Pojkarna ska betala skadestånd för förtal av en skolkamrat.

För ett år sedan fick den förtalade ynglingen reda på att han hade en hemsida på en webbplats. Tillsammans med sin pappa lyckades han hitta sidan. Hemsidan innehöll en presentation av honom, med ett fotografi på en annan person.

I texten kunde man bland annat läsa ”100 % vit” och ”sverige sverige fosterland inga negrer i mitt land”. Där fanns också ett antal inlägg från andra där pojken hotades med stryk och till livet.

Sidan polisanmäldes och genom internetoperatören lyckades polisen leta rätt på de datorer från vilka den falska sidan skickats in. Sidan hade ändrats vid fem tillfällen genom inloggning från två olika datorer. Dessa datorer fanns hemma hos två skolkamrater till den utpekade pojken.

I tingsrätten friades de två anklagade, med hänvisning till att det inte gick att avgöra vem som gjort vad. Men hovrätten konstaterar att de två måste ha gjort hemsidan tillsammans och i samförstånd. Enligt domen är det osannolikt att bara den ene av pojkarna skapat hemsidan och då vid flera tillfällen använt den dator som stod i den andres hem utan dennes kännedom.

De två pojkarna döms till 80 dagsböter à 30 kronor vardera, och ska dessutom betala ett gemensamt skadestånd till den utpekade pojken om 5 000 kronor. Rättegångskostnaderna står staten för.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA