Striktare regler har ändrat mönstret
Samtidigt som antalet sjukskrivna med psykiatriska diagnoser har minskat de senaste tio åren har andelen av samtliga sjukskrivna ökat. Det konstaterar ISF i en rapport.
Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har på regeringens uppdrag studerat utvecklingen av sjukskrivningar med psykiatriska diagnoser. Analysen visar att antalet sjukfrånvarande med psykiatriska diagnoser har minskat den senaste tioårsperioden. Samtidigt har deras andel av samtliga sjukfrånvarande ökat. Det beror på att sjukfrånvaro med andra diagnoser har minskat ännu mer. ISF drar slutsatsen att regler och tillämpning i sjukförsäkringen har bidragit till den utvecklingen.
”Mycket tyder på att personer med somatiska diagnoser i högre grad påverkats av de förändringar som skett i regelverk och administration”, säger projektledaren Jenny Lindblad i ett pressmeddelande.
Under de senaste 20 åren har stora förändringar genomförts i sjukförsäkringen, konstaterar ISF. Införandet av en bortre tidsgräns och tidsgränser för prövningar av rätten till ersättning, krav på tidiga utredningar om rehabiliteringsbehov och närmare samverkan mellan myndigheter och andra aktörer har förändrat tillämpningen. Fler initiativ tas tidigare i sjukfallet. Sjukförsäkringen har renodlats till att bara ta medicinsk hänsyn och inte väga in sociala eller arbetsmarknadsrelaterade faktorer. Över tid har också regler och tillämpning för sjuk- och aktivitetsersättningen blivit allt striktare.
Den ökade andelen sjukskrivna med psykiatriska diagnoser är en konsekvens av den striktare tillämpningen, enligt ISF. Det har blivit relativt svårare att beviljas ersättning av andra orsaker.
ISF pekar ut några möjliga åtgärder för att minska sjukfrånvaron bland dem med psykiatriska diagnoser. Det krävs ökad kunskap om hur arbetsförmågan påverkas av psykiska sjukdomar och vilka insatser som fungerar, samt ökad kunskapsstyrning så att evidensbaserade metoder tillämpas. Rehabilitering bör inriktas på insatser före en sjukskrivning, vilket talar för att arbetsplatsen och arbetsgivaren är viktiga i rehabiliteringsarbetet.
”Det talar för att det behövs förebyggande insatser på arbetsplatsen så att individen får rätt insats vid rätt tidpunkt”, säger Jenny Lindblad.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.