Stora skillnader i statens djurtillsyn
Det är stora skillnader mellan hur djurskyddet fungerar vid landets olika länsstyrelser. Förutsättningar och effektivitet skiljer sig mycket över landet, vilket inte är tillfredsställande, anser Jordbruksverket.
Sammanlagt lägger länsstyrelserna ungefär 200 årsarbeten på djurskyddsverksamheten, enligt Jordbruksverkets sammanställning för 2015. Knappt halva tiden används för rent operativt kontrollarbete. Insatserna har minskat något mellan åren 2014 och 2015, sannolikt beroende på att det öronmärkta anslag på 25 miljoner kronor som tidigare funnits för verksamheten försvunnit i år, enligt rapporten.
Under 2015 var antalet kontrollobjekt per årsarbetare vid länsstyrelserna 444 stycken. Skillnaden mellan länen är mycket stor, från 216 per anställd i Stockholms län till 658 i Jönköping. Det kan bero på att olika typer av djurhållning och produktioner är mer resurskrävande än andra, skriver Jordbruksverket. Men eftersom skillnaderna är så stora har myndigheten påbörjat en övergripande granskning av hur olika sorters kontrollobjekt är fördelade mellan länen, i relation till tillgängliga årsarbetskrafter.
Det är också mycket stora skillnader mellan länen i hur lång arbetstid ett djurskyddsbeslut tar i genomsnitt. Över hela landet är genomsnittet 11 timmar. Men i en jämförelse mellan de olika länsstyrelserna varierade tiden per beslut mellan 2,5 och 19,0 timmar under förra året.
En del av förklaringen kan enligt Jordbruksverket vara att nedlagd tid redovisas olika på olika länsstyrelser. En annan delförklaring skulle kunna vara att antalet kontrollobjekt per årsarbetare varierar kraftigt mellan länsstyrelserna. Men att förutsättningarna över landet för att bedriva verksamheten och effektiviteten i kontrollarbetet skiljer sig så mycket åt är inte tillfredsställande, skriver myndigheten.
Länsstyrelserna och Jordbruksverket behöver arbeta med en grundläggande analys som leder till kraftfulla åtgärder för att begränsa de resurser som i dag läggs på anmälningsärenden. En nödvändighet för utveckling av verksamheten är ett ökat erfarenhetsutbyte mellan länsstyrelserna för att fånga upp och lära av varandras goda exempel, skriver Jordbruksverket.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.