Stora brister i informationssäkerhet
Det finns omfattande brister i regeringens och myndigheternas arbete med informationssäkerhet. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.
Regeringen har ingen samlad bild av vilka hot som finns, om de förverkligas och hur myndigheterna skyddar sig, anser Riksrevisionen. Myndigheten har granskat regeringens styrning av informationssäkerheten i den civila delen av statsförvaltningen. Slutsatsen är att arbetet med informationssäkerhet inte är ändamålsenligt i förhållande till de hot och risker som faktiskt finns.
”Det är allvarligt att det finns en så stor brist på kunskap när det gäller läget för informationssäkerheten i statsförvaltningen. Regeringen bör ställa tydligare krav på myndigheterna och följa upp om de lever upp till kraven”, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.
Det kan få allvarliga följder om viktig och känslig information förloras, stjäls, manipuleras eller sprids till obehöriga, skriver Riksrevisionen. Det kan leda till att myndigheter och statliga bolag inte kan uppfylla sina skyldigheter, till exempel att betala ut ersättningar, hantera trafikledning av tåg eller förse samhället med elektricitet. Både enskilda och hela samhällsfunktioner kan drabbas, konstaterar myndigheten.
Det är inte bara regeringen som saknar en samlad bild av informationssäkerheten i statsförvaltningen. Inte heller stödmyndigheterna Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Försvarets radioanstalt, FRA, eller Säkerhetspolisen har en samlad bild. Det är osäkert om hur starkt skyddet är, vilka händelser som har ägt rum och hur hoten utvecklas. Det är därför svårt att värdera riskerna och veta hur omfattande skyddet behöver vara, skriver Riksrevisionen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.