Jordbruksverket avråds från att använda en svartvit variant av det så kallade Lilla riksvapnet i ett av sina certifikat. På bilden syns Lilla riksvapnet avbildat i en skulptur vid Skansen i Stockholm.
Bild: Mostphotos
Jordbruksverket avråds från att använda en svartvit variant av det så kallade Lilla riksvapnet i ett av sina certifikat. På bilden syns Lilla riksvapnet avbildat i en skulptur vid Skansen i Stockholm.

Statsheraldikern: Olämpligt med svartvitt riksvapen

JORDBRUKSVERKET2020-08-14

Riksarkivets statsheraldiker Henrik Klackenberg tycker att det är ”olämpligt” att Jordbruksverket använder en svartvit version av det så kallade Lilla riksvapnet på ett av sina certifikat. Det framgår av en mejlkonversation mellan honom och en tjänsteman på Jordbruksverket.

Det så kallade Lilla riksvapnet används ihop med Jordbruksverkets logotype på ett certifikat för växtprodukter som sänds till utlandet, och som utfärdas av Jordbruksverket.

Enligt en ny bestämmelse ska numera EUs logga också finnas på certifikatet. Jordbruksverket har därför gjort ett utkast till ett nytt certifikat.

Riksarkivets statsheraldiker Henrik Klackenberg, som ansvarar för ärenden som rör Sveriges flagga och riksvapen, underkänner dock Jordbruksverkets utkast till certifikat. Orsaken är att riksvapnet är avbildat i svartvitt samtidigt som de övriga två logotyperna, EUs och Jordbruksverkets, är i färg, uppger han i ett mejl till en av Jordbruksverkets tjänstemän.

”Ett vapen är en identitet uttryckt i form och färg, och utan färg försvinner halva budskapet. De förenklade, monokroma versionerna av riksvapnet ska bara användas i monokroma kontexter”, skriver han.

Statsheraldikern påpekar också i mejlet att det är onödigt att Jordbruksverket skriver ut ordet ”Sweden” under riksvapnet eftersom heraldik, eller läran om vapenmärken, ska ses som ”visuell kommunikation utan text”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA