Statistik missledande om integration
Sverige är inte sämre än andra länder på att integrera invandrare på arbetsmarknaden. ”Tvärtom, vi är bättre”, säger Arbetsförmedlingens prognoschef Håkan Gustavsson till TT.
Statistiken brukar visa att Sverige är sämst i klassen i Europa på att integrera invandrare på arbetsmarknaden - att det tar längre tid för utrikes födda att etablera sig på arbetsmarknaden än i något annat land. Men enligt Håkan Gustavsson beror det på att Sverige synliggör de utrikesfödda i statistiken.
I den svenska modellen blir alla invandrare en del av arbetskraften, och därför syns det också hur många som står utan ordinarie jobb. Det gör arbetskraftsdeltagandet högre än i de flesta jämförbara länder, speciellt med tanke på att Sverige har en betydligt högre andel flyktingar än arbetskraftsinvandring, säger Håkan Gustavsson till TT.
Samtidigt kommer bristen på arbetskraft att öka i hela samhället framöver, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos. Det kommer att öka tudelningen på arbetsmarknaden ytterligare. Nästa år väntas de mest utsatta arbetslösa stå för tre fjärdedelar av alla arbetslösa. Till den gruppen räknas utomeuropeiskt födda, arbetslösa i åldern 55-64 år, arbetslösa med nedsatt arbetsförmåga och arbetslösa utan gymnasieutbildning.
”De senaste årens jobbtillväxt har inte minst gynnat utrikes födda. Nu är det nödvändigt att arbetsgivarna ser de olika kompetenser som alla arbetssökande har. Då kan både privata och offentliga verksamheter växa lättare”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.