Statens lokalkostnader har ökat

LOKALER2014-11-27

Trots oförändrad lokalyta har statens kostnader för lokaler ökat med 21 procent sedan år 2006. Det visar en analys från Ekonomistyrningsverket, ESV.

Ekonomistyrningsverket har analyserat myndigheternas lokalkostnader mellan 2006 och 2013. Avsikten är att analysen ska vara ett stöd för de myndigheter som ser över sin lokalförsörjning. Analysen visar att myndigheternas lokalyta är oförändrad, men att hyreskostnaderna stigit med 21 procent. Det är främst prisökningar som gör att kostnaderna ökat.

Den totala lokalytan som myndigheterna disponerar är ungefär 10 miljoner kvadratmeter. Lokalytorna har inte ökat, men däremot har statens lokalinnehav förändrats. En större andel av lokalerna är häkten, eftersom Kriminalvården byggt nya häkten i Helsingborg, Göteborg och Sollentuna. Samtidigt har bland annat universitet och högskolor minskat sitt lokalinnehav.

Lokalarean har ökat i storstadsregionerna Stockholm och Malmö, men minskat i Göteborg och i övriga landet. Genomsnittshyran per kvadratmeter har ökat mer i Göteborg och övriga landet än i Stockholm och Malmö. Den totala hyreskostnaden var ungefär 16 miljarder kronor år 2013. Försvarsmakten, Riksdagsförvaltningen och utlandsmyndigheterna är inte medräknade, eftersom de inte ingår i ESVs databas.

”Myndigheterna kan läsa rapporten och jämföra sig med genomsnittet i sin grupp och sitt område. Till exempel så kan man se hur hyrorna har utvecklats och jämföra med andra i samma grupp och område. Jämförelsen kan vara en hjälp för myndigheterna när de ska ta ställning till sin nuvarande lokalsituation när hyresavtal är på väg att löpa ut”, säger ESVs utredare Björn Andersson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA