ST stämmer arbetsgivare för diskriminering
En anställd som fått anpassade arbetsuppgifter på grund av sin reumatism placerades i en egen turordningskrets när Riksarkivet skulle skära ned. ST anser att det handlar om diskriminering och väljer nu att ta ärendet till Arbetsdomstolen.
Neddragningarna på Riksarkivet i Lund började diskuteras under 2020 på grund av att myndigheten fått minskade anslag. De 28 anställda delades då in i tio olika turordningskretsar, enligt den stämningsansökan ST nu lämnat till Arbetsdomstolen.
Den kvinna som ST anser har blivit utsatt för diskriminering ska ha placerats ensam i en krets innan hon senare blev uppsagd. Hon har jobbat på myndigheten sedan början av 1990-talet och är diagnostiserad med reumatism.
Kvinnans sjukdom har lett till nedsatt arbetsförmåga och hennes arbetsuppgifter har anpassats efter det. Arbetsgivaren ansåg därför inte att hennes uppgifter gick att jämföra med arbetet de andra anställda utförde, vilket var skälet till att hon placerades i en egen turordningskrets och sades upp.
ST anser att Riksarkivet agerat felaktigt och diskriminerat kvinnan. Eftersom förhandlingarna med arbetsgivaren inte gett resultat väljer förbundet nu att ta ärendet till Arbetsdomstolen.
ST tycker inte att de skillnader som anpassningarna har inneburit är tillräckligt stora för att försvara att kvinnan placerats i egen krets. Om kvinnan i stället hade placerats i en annan krets hade hon i dag haft kvar sitt jobb, enligt förbundet. ST vill att uppsägningen ogiltigförklaras och att kvinnan ska få en diskrimineringsersättning på 150 000 kronor.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.