Annons:

ST: Arbetsgivares utspel är »trams«

AVTAL2009-09-29

Inga centrala påslag, ökad lönespridning och bort med »rigida« regler om arbetstider, anställningsformer och turordning. Så öppnade Almega, tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation, avtalsrörelsen.

Av:  Eva Spira

Almegas vd Jonas Milton anser att de centrala avtalen inte ska innehålla några riktmärken för löneökningar.

– Det ska inte vara några centrala påslag, inga låglönesatsningar eller kvinnopotter. Lönebildningen ska ske lokalt, förklarade han vid en presskonferens.

Alla ska inte heller ha rätt till någon löneutveckling: Den som ägnar sin tid åt älgjakt ska ha mindre betalt än den som satsar på sitt jobb, enligt Almegas vd.

På frågan om vad som händer med dem som inte får någon
löneutveckling och därmed får en reallönesänkning svarar Jonas Milton:

– Det är väl en signal om att de bör byta jobb eller karriär. Vi måste tala i klartext.

Jonas Milton vill också ha bort nuvarande »rigida bestämmelser« om arbetstider, anställningsformer och turordning.

Inom ST är det de anställda i bolagen som har Almega som motpart.

STs förbundsordförande Annette Carnhede kallar Almegas utspel för »trams«.

– Arbetsgivarna kommer att möta ett mer enat fack än de kan drömma om. Det är osmakligt att utnyttja nuvarande jobbkris på det här sättet.

Arbetsgivarverket, som är motpart på myndigheter och affärsverk, ville redan i föregående avtalsrörelse teckna ett nollavtal. Sannolikt blir ingången densamma även denna gång.

– Det vore horribelt att släppa greppet om lönerna i staten. Inte minst med tanke på att vi får ett anslag till pris- och löneomräkningen värt namnet nästa år, säger Annette Carnhede.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST Bolag
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA