Språkexpert med tveksam bakgrund

MIGRATIONSVERKET2014-11-13

SVTs Uppdrag granskning uppger att en expert som genom företaget Sprakab anlitats av Migrationsverket ljugit om sin bakgrund och om sina meriter.

Flyktingar som inte kan göra sin identitet eller hemvist sannolik kan genom Migrationsverket gå igenom en språk- och kunskapsanalys. Testet görs per telefon och den asylsökande får aldrig veta vem han eller hon pratat med. Men enligt Uppdrag granskning anses resultatet ha ett högt bevisvärde när Migrationsverket sen fattar beslut.

Den anonyme expert som anlitats av företaget Sprakab kallas för EA20. Enligt Uppdrag granskning finns stora brister i EA20s analyser, och han själv har ljugit om sina egna meriter. Enligt Sprakab är EA20 deras främsta analytiker av somaliska språk. Totalt ska han ha varit delaktig i närmare 5 000 språk-och kunskapsanalyser under de senaste åtta åren.

Uppdrag granskning rapporterar att mannen bakom kodnamnet EA20 själv är dömd för flera brott och har skulder hos Kronofogden. Det är faktorer som vägts in när han själv två gånger sökt, men nekats, svenskt medborgarskap.

Enligt Migrationsverket är analyserna bara en del av underlaget till deras beslut, men myndigheten ska nu gå vidare med de uppgifter som SVT publicerar:

”Om man medvetet lämnat falska uppgifter till Sprakab och sedermera till oss och inte har den kompetensen så är det klart att det blir ju en fara för rättssäkerheten. Det här måste vi utreda vidare. Det är självklart att det är en allvarlig brist”, säger rättschefen Fredrik Beijer till programmet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA