Sjuka tillbaka till jobbet snabbare

SJUKREGLER2010-01-14

De nya reglerna i sjukförsäkringen har lett till att sjukskrivna kommer tillbaka i arbete tidigare. Det visar en rapport från den nya myndigheten Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF.

Den så kallade rehabiliteringskedjan i sjukförsäkringen infördes 1 juli 2008. De nya reglerna innebar bland annat att den sjukskrivnes arbetsförmåga ska prövas efter tre respektive sex månader. Enligt rapporten har fler börjat arbeta igen innan sex månader har gått, och den stadgade prövningen av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden blivit aktuell.

Också prövningen efter tre månader har förmått fler att återgå i arbete, men tendensen är inte lika tydlig och syns främst bland deltidsarbetande.

Pathric Hägglund, som skrivit rapporten, menar i ett pressmeddelande att det är tidsgränserna i sig som förmått fler att gå tillbaka till jobbet, inte Försäkringskassans ändrade rutiner:

– Jag studerar reformens första tid, då Försäkringskassan tillämpade de nya reglerna i begränsad omfattning. Effekterna uppstår dessutom redan före prövningen.

Det ändrade beteendet är tydligast i större städer. I små kommuner har Pathric Hägglund inte kunnat konstatera några effekter på återgången till arbete. En förklaring kan enligt rapporten vara att arbetsmarknaden är sämre på mindre orter. Den sjukskrivne har färre alternativ och därför svagare drivkrafter att börja arbeta igen.

– Jag ser också en tendens till större effekter för äldre än för yngre. De har en bättre förankring på arbetsmarknaden och verkar ha större möjligheter att börja arbeta igen, säger Pathric Hägglund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA