Poliser har fått nytt lokalt löneavtal

POLISEN2016-06-14

Landets poliser har fått ett nytt lokalt avtal som enligt Polisförbundet ger ett utfall på totalt 2,9 procent i löneökningar och särskilda satsningar. 19 000 poliser berörs.

Polisförbundet och Polismyndigheten har kommit överens om ett nytt lokalt avtal för 19 000 av landets poliser. Det nya lokala avtalet avser det tredje och sista året i den treåriga avtalsperioden för det centrala avtalet. Avtalet gäller retroaktivt från 1 oktober 2015 och ett år framåt.

Enligt överenskommelsen gäller avtalet både löneökningar och särskilda satsningar och ska, enligt Polisförbundet, ge ett utfall på totalt 2,9 procent.

Poliser har individuell lönesättning och det finns inga individgarantier i avtalet. Däremot finns en överenskommelse om att 90 procent av de 19 000 berörda poliserna ska få en lägsta lön på minst 25 000 kronor. De med sex år i tjänst ska i snitt få minst 28 100 kronor i månaden. Dessutom är Polisförbundet och Polismyndigheten överens om satsningar i fjorton prioriterade områden.

”Vi har tagit ett första steg och ser en uppriktig vilja att rätta till löneläget för poliser. En uppvärdering av polisyrket är nödvändig för att lösa polisbristen”, skriver Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet i ett pressmeddelande.

Polismyndigheten och Polisförbundet är överens om att avtalet är ett första steg mot att uppvärdera polisyrket.

”Det har varit en inte alldeles enkel balansgång mellan å ena sidan polisernas berättigade förväntningar på högre löner och å andra sidan de begräsningar som följer av både den finansiella verkligheten och den statliga arbetsgivarpolitiken”, skriver rikspolischef Dan Eliasson i det gemensamma uttalandet.

ST inom Polisen är inte klara med sina lokala förhandlingar än.

– Vi vet inte var det landar, säger Karin Svenning, ordförande för ST inom Polisen.

Hon tycker att det är svårt att ha synpunkter på Polisförbundets avtal men säger att många poliser i yttre tjänst har låg lön. .

– De har valt att lägga en del av potten på dem med sex år i yrket. Hur stor del det är och hur det påverkar resten är svårt att uttala sig om. Vi lägger större vikt vid arbetsuppgifternas svårighetsgrad och hur man utför dem.

Men, konstaterar hon, det finns anledning att följa upp hur avtalsrörelsen faller ut för de civilanställda med många år i yrket och utifrån det se om man ska vidta åtgärder vid nästa tillfälle.

22 juni lämnar Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, som förhandlar både för STs och Polisförbundets medlemmar, sitt yrkande för ett nytt centralt avtal. Det nuvarande avtalet löper ut 30 september 2016.

Trots överenskommelsen genomför Polisförbundet i dag en sedan tidigare planerad konfliktövning. Enligt förbundet kvarstår hot om konflikt om förbundet inte får gehör för sina frågor framöver.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA