Polis får inte verka politiskt
Länspolismästaren i Västerbotten har beslutat att tre poliser i länet måste avsäga sig sina politiska uppdrag i kommunernas socialnämnder.
Enligt länspolismästaren i Västerbotten går det inte att förena att vara polisman och samtidigt inneha politiskt uppdrag i en socialnämnd. Det innebär att polismannen Christer Ekbäck, som under flera år suttit i socialnämnden i Lycksele, nu måste avsäga sig uppdraget som socialnämndens ordförande:
– Med de tolkningar som kan göras utifrån statens cirkulär och reglemente om sysslor vid sidan av arbetet för statligt anställda, kan man fundera på om någon polis över huvud taget kan vara politiker. En av mina grundsynpunkter är att det är en demokratifråga att kunna vara politiker även om man är polisman, säger Christer Ekbäck till Västerbottens-Kuriren.
Också Katharina Hallin i Vilhelmina och Kenneth Fahlesson i Skellefteå drabbas av länspolismästarens nya policy.
– Det är tydligt hur Rikspolisstyrelsen ser på saken och vi går på Rikspolisstyrelsens beslut. Det föreligger en intressekonflikt i rapporteringsskyldigheten som polisman och de lagar som reglerar socialtjänsten, säger Eva Bergqvist, jurist på polismyndigheten i Västerbottens län, till tidningen.
En tredje polis i Västerbotten är kommunalråd på halvtid och polis på halvtid. Han sitter inte i socialnämnden och har inte varit föremål för den aktuella prövningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.