Personal och fångar plågas i fängelserna

ITALIEN2013-02-13

Europadomstolen i Strasbourg har dömt Italien att betala skadestånd till sju intagna för de omänskliga förhållandena på landets anstalter. De intagna har ofta bara ett par kvadratmeter per person i överfulla celler. Och personalen får ta smällarna, även rent bokstavligt.

Av:  Kristina Wallin

Anstalter som byggdes på 1800-talet, utan modern automatik. Väggar som är gröna av mögel och uppvärmning som inte fungerar. I cellerna trängs upp till tolv personer, som sover på madrasser på golvet och måste göra allt på några få kvadratmeter.

Överfall är vanliga och det har hänt att intagna slängt kokande vatten i ansiktet på den vårdare som öppnat dörren.

En enda vårdare måste övervaka fyra avdelningar, med insikten om att allt som händer med de intagna är hans eller hennes ansvar. Eftersom det ofta saknas automatik, måste den anställde rent fysiskt gå runt och kontrollera varje avdelning.

Underbemanning och enorma övertidsberg, som betalas tidigast efter ett år, är också en del av vardagen. Det betyder även många dubbla skift och inställda semestrar. Snittlönerna är på 18 500 kronor i månaden. De har inte höjts sedan 2009.

I dag finns 50 procent fler intagna än det finns plats för i de italienska fängelserna.

– Vi anser att detta är olagligt rent arbetsrättsmässigt, och funderar på att anmäla arbetsförhållandena till EU-domstolen, förklarar Francesco Quinti från facket FP-Cgil.

Europadomstolen i Strasbourg har redan dömt den italienska staten att betala sammanlagt 100 000 euro i skadestånd till sju intagna. Om inte situationen ändras inom ett år, kommer domstolen att döma ut skadestånd även till de övriga hundratals intagna som vänt sig till domstolen i samma ärende.

Men ingen tror på en så snabb lösning, eftersom det inte finns någon politisk vilja. Att vänta på nya anstalter räcker inte, eftersom det i genomsnitt tar 15 år att bygga en sådan.

– I dag finns det heller inga pengar till att bygga nytt, konstaterar Francesco Quinti.

Självmorden bland de anställda har ökat stadigt de senaste åren, men trots det finns ingen psykologisk hjälp för dem att få på arbetsplatsen. Även sjukdomar som beror på den fysiska arbetsmiljön har ökat.

– Vi får inga svar från politikerna på våra nödrop. Nu jobbar vi på att få strejkrätt, så att vi kan kämpa för våra rättigheter på annat sätt, säger Francesco Quinti.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA