Bild: Mostphotos, Getty Images

Pensionsmyndigheten vill minska distansarbetet kraftigt

PENSIONSMYNDIGHETEN2024-09-17

Pensionsmyndigheten vill minska de anställdas distansarbete från upp till fyra dagar i veckan till högst två. ST-avdelningen inom Pensionsmyndigheten är kritisk och ifrågasätter beslutsunderlaget. ”Vi är förvånade att ledningen inte sett mer till just vår verksamhet och våra behov”, säger Helena Blomkvist, vice avdelningsordförande.

Pensionsmyndighetens ledningsgrupp har föreslagit en ny inriktning för distansarbete på myndigheten, där alla anställda ska vara på kontoret minst tre dagar i veckan.

– För att säkra vårt ledarskap, utbyte, samvaro och kunskapsöverföring behöver vi ses mer än vi gör i dag. Vår bedömning är att tre dagar i veckan är en bra avvägning, säger Pensionsmyndighetens HR-chef Therése Kjellgren.

Pensionsmyndigheten har hittills haft ett av de mer generösa avtalen för distansarbete bland de statliga myndigheterna. De anställda har haft möjlighet att jobba på distans upp till fyra dagar i veckan, i särskilda fall till och med varje dag.

ST-avdelningen inom Pensionsmyndigheten är kritisk till de nya direktiven.

– Vi är förvånade att ledningen inte sett mer till just vår verksamhet och våra behov innan de bestämde sig för att föreslå den här inriktningen. Vi kan förstå att man kan behöva öka närvaron på kontoret, men man kan inte från ledningshåll sätta ett så detaljerat direktiv, säger Helena Blomkvist, vice avdelningsordförande för ST inom Pensionsmyndigheten.

Hon ifrågasätter också vad som ligger bakom beslutet, och varför ledningen bestämt sig för just tre dagar på plats på kontoret.

– Ledningen säger att ökad fysisk närvaro stärker samarbetet, kreativiteten och kulturen. Men det är en bedömning från ledningen, vad grundar det sig på? Vi vill ha ett mer välgrundat beslutsunderlag, säger Helena Blomkvist.

De nya direktiven kommer att innebära stora förändringar för personalen. I den enkät som gjorts på myndigheten i oktober och november 2023 svarade åtta av tio att de arbetar minst tre dagar i veckan på distans, alltså mer än vad som kommer vara tillåtet framöver. Åtta av tio ville också fortsätta att vara lika lite på kontoret i framtiden, visade enkäten.

– Det framkommer att många tycker det är bra som det ser ut i dag, men det finns också utmaningar. Så det finns olika uppfattningar i organisationen om hur bra det fungerar och inte. Det behövs en ökad tydlighet och riktning, så vi har landat i den här bedömningen, säger Therése Kjellgren.

Men nästan alla anställda, 98 procent, svarade att de kan utföra sina dagliga arbetsuppgifter på ett bra sätt på distans. Dessutom har distansarbetet lett till minskade sjuktal, påpekar Helena Blomkvist.

– Ledningen hävdar att det finns två läger som är lika starka, där hälften vill ha kvar distansarbetet som det ser ut i dag och andra hälften vill vara mer på kontoret. Men det stämmer inte bland våra medlemmar. Det finns de som vill vara mycket på kontoret, men de är en klar minoritet.

Pensionsmyndigheten har inte genomfört någon ny medarbetarundersökning inför beslutet om den nya inriktningen. Men ST-avdelningen har gjort en egen enkät bland sina medlemmar under augusti och september, där nära tre fjärdedelar av medlemmarna har svarat. Den visar att majoriteten ser fördelar med det nuvarande distansarbetet, främst högre produktivitet (85 procent), ökad flexibilitet (80 procent) och bättre balans mellan arbete och privatliv (75 procent). De nackdelar som nämns är minskad teamkänsla (52 procent) och försvårat erfarenhetsutbyte (35 procent).

Förslaget om den nya inriktningen för distansarbete fattade ledningsgruppen beslut om redan den 22 augusti, men man avvaktade med information till de anställda till den 16 september, efter att ett möte hållits med cheferna den 11 september.

– Vi är kritiska mot själva hanteringen av informationen. Vi oroar oss för förtroendet för ledningen när man inte lägger korten på bordet direkt, utan väntar tills cheferna får information, säger Helena Blomkvist.

I mars–april nästa år är det tänkt att det nya arbetssättet ska vara infört. Direktiven kommer att förhandlas i slutet av oktober.

– Vi har full förståelse för att det här förslaget väcker tankar, det vill vi ta fasta på. Det är därför vi har lagt införandet i vår, vi vill hinna få input och säkerställa en bra dialog med våra fackliga motparter, säger Therése Kjellgren.

Men ST inom Pensionsmyndigheten anser att den dialog som arbetsgivaren haft hittills endast gäller hur den nya inriktningen för distansarbetet ska införas, inte om. Inför förhandlingen i oktober har ST inom Pensionsmyndigheten bett om regelbundna möten med ledningen.

– Som läget ser ut i dag kommer vi att ställa oss oeniga med arbetsgivaren, men vi får se hur stor vår påverkansmöjlighet blir. Vi hoppas att ledningen genom ett bättre beslutsunderlag kan komma på andra tankar, säger Helena Blomkvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA