Bild: Kungliga Operan/Markus Gårder

Operachefen manar politiker att välja rätt

KULTUR2024-04-22

Av två alternativ för Operahusets framtid tar Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren tydligt ställning för en mer långtgående renovering. ”Att skapa opera och balett är något vi gör tillsammans”, skriver han i en debattartikel. Enligt Statens fastighetsverk kan Operan behöva stängas i fem år medan renoveringarna pågår.

Statens fastighetsverk föreslår i en förstudie att Kungliga Operan stängs under de fem år som renoveringar pågår.

”Byggnaden är i ett undermåligt skick och kommer att stängas från och med den 1 juli 2026. Vi har ingen tid att förlora”, konstaterar Max Elger, generaldirektör för Statens fastighetsverk, i ett pressmeddelande.

Statens fastighetsverk har lämnat två alternativa förslag för renovering av Operahuset i Stockholm till regeringen.

Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att politikerna nu måste välja det alternativ som ger en sällsynt möjlighet att göra nationalscenen till en plats för stor konst, nyfikna besökare och stark intjäning för lång tid framåt.

”Vi har nu ett unikt tillfälle att göra nationalscenen Kungliga Operan till en öppen och tillgänglig attraktion för både invånare och besökare mitt i Stockholm. Politikerna behöver välja den väg framåt som ger oss ett moderniserat operahus för såväl publiken som medarbetarna och där alla konstnärliga grenar får plats under ett och samma tak”, skriver Fredrik Lindgren.

Det andra alternativet i Statens fastighetsverks underlag är myndighetens huvudförslag till regeringen. Det innebär enligt Fredrik Lindgren att renoveringen varken sätter Kungliga Operans, personalens eller publikens intresse i fokus. Det skulle bland annat innebära att Kungliga Hovkapellet utlokaliseras till Musikaliska, ett annat gammalt, orenoverat hus med byggnadshistoriska begränsningar. Musikerna skulle därefter tvingas att varje dag bära sina instrument utomhus fram och tillbaka mellan lokalerna.

”Det innebär även att Kungliga Baletten inte får de funktionella repetitionssalar som de akut behöver. Dansarna kommer fortfarande att slå sina huvuden i taket när de övar. Den nya scen som föreslås är onödigt liten och oflexibel i detta förslag, som inte heller innebär några förbättringar av husets öppenhet och tillgänglighet”. skriver Fredrik Lindgren.

Det alternativ som Operachefen förordar skulle innebära att verksamheterna kan fortsätta finnas under samma tak:

”Att skapa opera och balett är något vi gör tillsammans, precis som ordet ensemble betyder. Alternativet ger en större tillgänglighet för publiken och innebär dessutom att vi öppnar upp Operahuset mot Kungsträdgården och återskapar den ursprungliga koppling mellan parken och Operahuset som fanns när byggnaden uppfördes.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA