Ökade myndighetshyror i Stockholm

STATSFÖRVALTNING2018-09-04

Myndigheterna i Stockholm, Solna och Sundbyberg ökade sin totala lokalarea och hyreskostnad under 2017. Samtidigt minskar lokalytan i Stockholms city, redovisar Ekonomistyrningsverket, ESV.

Lokalökningen har framför skett i Stockholm utanför tullarna samt i Solna och Sundbyberg, medan myndigheternas lokaler fortsätter att minska i Stockholm innanför tullarna, enligt ESVs analys.

Enligt ESV beror ökningen av myndigheternas lokalarea i Stockholm, Solna och Sundbyberg i första hand på utökade lokaler för Karolinska institutet, KI, och Kungliga Tekniska högskolan, KTH. ESV bedömer att trenden kommer att fortsätta fram till 2019, i första hand i Stockholm utanför tullarna samt i Solna och Sundbyberg. ESV bedömer att lokalarean kommer att fortsätta minska i Stockholm innanför tullarna.

Hyrorna för lokaler utanför Stockholms city har ökat med totalt 180 miljoner kronor, i genomsnitt 90 kronor per kvadratmeter. Det är främst KIs och KTHs utökade lokaler som är orsaken, samt att Polismyndigheten tecknat flera nya hyresavtal. Innanför tullarna har hyrorna ökat med 53 miljoner kronor, i genomsnitt 61 kronor per kvadratmeter.

Enligt ESV finns en tydlig geografisk skillnad mellan var befolkningen bor och var myndigheterna är lokaliserade. Befolkningen är relativt jämnt fördelad mellan den norra och den södra delen av Stockholmsområdet, medan myndigheterna till stor del är lokaliserade i den norra delen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA