Oenighet om ersättning till plusjobbare

PLUSJOBB2006-01-31

Mer service på arbetsförmedlingen, stationsvärdar och säkrare cykelvägar. Anställning av plusjobbare börjar ta fart. Men på Banverket kärvar det. ST-avdelningen och arbetsgivaren är oeniga om villkoren för plustjänsterna. 

Vid länsarbetsnämnden i Södermanland ska fyra långtidsarbetslösa arbeta som kundvärdar för att hjälpa de arbetssökande.

– Vi är väldigt positiva. Nyss kom det hit en 60-årig man som aldrig suttit vid en dator. En plusjobbare skulle kunna hjälpa honom mer än vad jag hinner göra, säger Annie Hjalmarsson arbetsförmedlare och ledamot i avdelningsstyrelsen för ST inom Arbetsmarknadsverket.

Totalt siktar Ams på att anställa 100 personer på arbetsförmedlingarna.

Men det går inte lika smidigt överallt. ST inom Banverket och Banverkets ledning har inte kommit överens om hur mycket plusjobbarna på myndigheten ska få kosta. Trots ett centralt avtal och klartecken från Ams om 300 plusjobbare, varav de flesta ska jobba som stationsvärdar, har frågan om deras ersättning ännu inte gått att lösa.

Ska villkoren vara lika?

Knäckfrågan är om den nya personalstyrkan ska få samma villkor som de anställda, vilket det centrala avtalet säger. Arbetsgivarna stretar emot på grund av att OB-ersättning, semester, pensionsavtal och tjänstegrupplivförsäkring sammantaget utgör en hög kostnad. Enligt ST-avdelningen täcker bidraget från regeringen endast kostnader motsvarande en bruttolön på 14800 kronor i månaden per person, vilket gör att Banverket måste skjuta till en hel del.

– Har de centrala parterna ett avtal där det står att villkoren ska vara desamma som för våra ordinarie anställda, tycker jag inte att vi ska avtala om en lägre nivå, säger Jerk Wiktorsson, ordförande för ST inom Banverket.

På Vägverket är det sedan i höstas klart med 600 plusjobbare. Men det kan bli fler.

Bussvärdare och ledagare

– Vi tittar nu på om förarprovskontoren också kan anställa plusjobbare, säger Tommy Aldvin ordförande för ST inom Vägverket.

Plusjobbarna ska jobba som bussvärdar, vara ledsagare för funktionshindrade och kartlägga skolvägar för att öka säkerheten för barn på väg till och från skolan.

På Försäkringskassan pågår lokala förhandlingar om vad plusjobbarna kan göra på lokalkontoren.

Fakta Plusjobb

o Plusjobben är en del av regeringens jobbpaket. De anställda får avtalsenlig lön, men omfattas inte av Lagen om anställningsskydd. Arbetsuppgifterna ska vara av ett slag som inte utförs idag. Arbetsgivarna får ett bidrag på upp till 1 000 kronor per dag under 24 månader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA