Nya arbetstider oroar ST-avdelning

HÖGSKOLA2009-06-02

Inom kort ska de lokala arbetstidsavtalen för lärare på universitet och högskolor omförhandlas. ST befarar att tiden för forskning och förkovran inom det egna området hamnar på undantag.

Den stora frågan gäller hur förhållandet mellan undervisning och forskning ska regleras. I dag har de flesta lokala avtal en procentsats angiven för att garantera att läraren ges tid till forskning och för att följa med inom sitt forskningsområde. Det här vill många arbetsgivare ta bort.

– De vill ha helt sifferlösa avtal. Men vi är rädda för att kvaliteten i undervisningen försämras om man inte har tid avsatt, säger Ing-Marie Nilsson, avdelningsordförande för ST inom universitet och högskolor.

Den så kallade omräkningsfaktorn är en annan reglering som många arbetsgivare vill slopa. Den handlar om hur mycket arbetstid som ska beräknas för varje undervisningstimme. I dagens avtal räknar man även in arbetstimmar för förberedelser av undervisningen.

Ing-Marie Nilsson menar att allt för många lärare redan i dag arbetar betydligt mer än 40 timmar per vecka och att arbetsbelastningen riskerar att bli ännu större med ett sifferlöst avtal.

– De lokala avtal vi har i dag är bra, det är tillämpningen av dem som är eländet, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetstider
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA