Nu granskas distansarbetet på de statliga myndigheterna

DISTANSARBETE2024-05-03

Fyra myndigheters distansarbete granskas just nu av Riksrevisionen, som ska ta reda på om arbetet bedrivs effektivt. Resultaten presenteras i slutet av året.

Av:  Börge Nilsson

De fyra myndigheterna som ingår i Riksrevisionens granskning har valts för att de representerar olika typer av verksamheter, har olika tillämpning av distansarbete och gör olika bedömningar av hur det har påverkat verksamheten, berättar riksrevisionsdirektören Johanna Köhlmark, som är projektledare för granskningen.

E-hälsomyndigheten har valts ut för att myndigheten tidigare inte haft någon övre gräns för distansarbetet, men nu har stramat åt reglerna. Skatteverket för att det är en stor myndighet som fattar många mätbara beslut. Lantmäteriet för att myndighetens verksamhet skiljer sig från många andras. Och Länsstyrelsen i Uppsala län för att länsstyrelser har många olika verksamheter under samma tak som kan påverkas olika.

Urvalet gjordes bland 156 statliga myndigheter som fått svara på en enkät om hur de tillämpar distansarbete, hur det påverkat verksamheten och arbetsmiljön samt hur tillämpningen utvärderas.

– Riksrevisionen är ofta problemfokuserad, vi går in och granskar där det finns påtagliga problem, men här är vi mer intresserade av principiella överväganden eftersom det här har varit en så stor omställning, säger Johanna Köhlmark till Publikt. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA