Myndigheters hantering av EU-stöd får godkänt
Ekonomistyrningsverket, ESV, ger godkänt för de statliga myndigheternas hantering av utbetalningar av EU-stöd under 2022. Men myndigheternas kontroll av stödmottagarnas upphandlingar borde bli bättre, anser Ulrika Bergelv, avdelningschef på ESV.
ESV har genomfört sin årliga revision av hur svenska myndigheter hanterar de EU-medel som betalas ut till stödmottagare. Svenska myndigheter administrerar cirka 14 miljarder kronor i stöd från EU varje år.
Enligt ESV fungerar den svenska förvaltningen av EU-stöd överlag bra. Revisionen visar enligt ESV att myndigheternas räkenskaper är tillförlitliga och det har gjorts få felaktiga utbetalningar. Men det finns förbättringsområden, bland annat kontrollen av upphandlingar, anser ESV.
”Framför allt för mindre program med få transaktioner kan enskilda fel vid upphandlingar få en ganska stor påverkan på den totala felprocenten, då det ofta handlar om stora belopp. Det har vi sett exempel på i revisionen för 2022”, konstaterar avdelningschef Ulrika Bergelv i ett pressmeddelande.
Som exempel lyfter ESV fram att brister i upphandlingen ledde till relativt stora fel i samband med upphandlingen av skolmjölk inom jordbruksstöden. Ett annat exempel är ett projekt finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden som direktupphandlat konsulttjänster, trots att upphandlingens värde översteg gränsen för direktupphandling. Det är enligt ESV ett vanligt fel stödmottagare gör vid upphandlingar.
Alla de fel som ESV har hittat vid revisionen för 2022 har hanterats av respektive myndighet, som har rättat sina räkenskaper. Det gäller även för felen vid upphandlingar. ESV ser inte heller några systematiska brister i myndigheternas kontroll av upphandlingar.
”ESV kan nu intyga att räkenskaperna är korrekta. Men då stödmottagarnas upphandlingar är ett känt riskområde så bör ändå de ansvariga myndigheterna bli bättre på att fånga upp dessa fel i sina kontroller”, understryker Ulrika Bergelv.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.