Myndigheter talar klartext

SPRÅKLIGT2008-05-09

Försäkringskassan och Skatteverket har fått var sin utmärkelse för tydlig kommunikation.

Försäkringskassan får Klarspråkskristallen för att kassans beslutsbrev till de försäkrade blivit enkla och begripliga, men ändå korrekta.

Försäkringskassan har samarbetat med språkvetare och jurister och tagit fram en modell för vad ett belsut ska innehålla och hur det ska vara formulerat så att läsaren förstår.

Skatteverket har utnämnts till bäst i kommunikation i klassen offentlig sektor i en undersökning bland 3 000 kommunikatörer.


Det är rekryteringsföretaget Hammer & Hanborg som för fjärde året genomfört en undersökning bland landets kommunikatörer. Enligt undersökningen är Skatteverket bäst på kommunikation i klassen offentlig sektor.

– Om man som vi lägger massor av jobb på att få folk att göra rätt från början, snarare än att rätta folks fel i efterhand så handlar verksamheten till stor del om kommunikation. Och det här märker medborgarna oavsett om man ringer oss, träffar oss eller läser om oss i tidningen. Vi har massor av röster, men ett och samma grundbudskap. Jag tror det är det som slagit igenom bland dem som röstat, säger Sten Eriksson, kommunikationsdirektör på Skatteverket.

Klarspråkskristallen


Klarspråkskristallen har delats ut av Språkrådet nio gånger sedan 1998. Syftet är att uppmuntra myndigheter inom stat, kommun och landsting att använda ett klart och begripligt språk i sina texter. Årets tema var Beslut vi begriper.

Myndigheternas tio-i-topp i kommunikation

1 Skatteverket (2)
2 Apoteket (5)
3 Rädda Barnen (3)
4 Röda Korset (6)
5 SJ (ny)
6 Försvaret (9)
7 Systembolaget (8)
8 Moderaterna (1)
9 SVT (7)
10 Vägverket (ny)

(förra årets siffror i parantes)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA