Lärosäten vill ha rätt till lärares material
Flera lärosäten kräver upphovsrätt för det material som lärarna producerar. Enligt ST innebär det ett intrång i den upphovsrätt som lärarna har enligt sedvanerätt.
Lärare på universitet och högskolor producerar allt från enkla powerpoint-presentationer och videoinspelade föreläsningar till distansutbildningar. Det materialet har lärarna hittills sett som sin egendom. Det beror på det så kallade lärarundantaget, som är ett undantag från arbetsgivarens rätt att förfoga över vad de anställda producerar i arbetet.
Varken arbetsgivarens rätt eller lärarundantaget är fastställda i lag, utan vilar på sedvanerätt. Men nu vill bland andra Örebro och Umeå universitet införa en policy som ger lärosätena rätt att förfoga över lärarnas undervisningsmaterial. Flera andra lärosäten har redan infört sådana lokala regler.
– Fram till nu har det varit solklart att jag som lärare kan ta med mig mitt material om jag byter jobb och förbjuda min gamla arbetsgivare att använda det, säger Janne Backlund i STs avdelningsstyrelse.
Normalt fungerar det här utan problem, framhåller han. Lärare samarbetar och delar med sig av kursmaterial om arbetsklimatet är gott. Men man har möjlighet att säga nej.
Frågan har drivits i lärosätenas samarbetsorganisation SUHF, Sveriges universitets- och högskoleförbund. Även facken behöver samordna sig och försvara lärarundantaget, anser Janne Backlund.
Marianne Granfelt, generalsekreterare på SUHF, säger att lärosätenas uppfattning är att lärarundantaget endast gäller lärarnas rätt till sina forskningsresultat.
– Vi anser att det arbetstagarna tagit fram under arbetstid har arbetsgivaren rätt att använda. Givetvis ska man tala om vems det är och inte använda det på ett felaktigt sätt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.