Lärare behöver komma ut i världen

HÖGSKOLAN2008-04-25

Högskolelärarna behöver mer internationell erfarenhet, anser Högskoleverket i en rapport. Internationaliseringen av utbildningen ställer nya krav på både högskolan och dess lärare.

Enligt rapporten från Högskoleverket har högskolornas arbete med internationalisering utvecklats positivt. Men ett stort problem är att lärarna i den svenska högskolan får för lite erfarenhet av att undervisa i andra länder.

Sedan den förra granskningen för fyra år sedan har de flesta högskolor gjort stora insatser och utvecklat internationaliseringen positivt. Intresset bland lärare och övrig personal på högskolorna har blivit större och arbetet är mer integrerat med övriga verksamheten än tidigare.

Men enligt rapporten är det ett problem att lärarna vistas för lite utomlands. Den erfarenheten är viktig för att kunna diskutera med och påverka studenterna till att exempelvis delta i utbyten med andra länder.

– Den viktigaste kraften i internationalisering står lärarna för. Därför är det angeläget att de skaffar sig egna erfarenheter av arbete utomlands och att högskolorna stöttar dem i detta, säger universitetskansler Anders Flodström i ett pressmeddelande.

I rapporten pekas fyra lärosäten ut för att särskilt starkt ha utvecklat sitt internationaliseringsarbete. Dessa är Göteborgs universitet, Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och Linköpings universitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA