Lågt förtroende för svensk välfärd

VÄLFÄRD2011-05-30

Svenskarna har det lägsta förtroendet för välfärden och trygghetssystemen av medborgarna i de nordiska länderna. Det framgår av banken SEBs välfärdsindex.

”Det är uppenbart att svenskarna inte är nöjda med det som erbjuds dem. Skillnaden mellan vad skatteinkomsterna kan bära och vad folk önskar få ut är stor. Och den skillnaden kommer att växa framöver när försörjningsbördan blir tyngre och kraven höjs med en åldrande befolkning”, skriver SEBs välfärdsekonom Jens Magnusson i en debattartikel i Dagens Nyheter.

När alla de tolv välfärdsområden SEB mätt vägs samman, toppar Danmark listan med välfärdsindex 59, Finland får 56, Norge 55 och Sverige 51. Topplistan varierar på de olika delområdena, men Sverige ligger i topp bara på ett av välfärdens delområden – föräldrapenning och barnbidrag.

När det gäller sjukförsäkringen ligger Sverige i botten. Danskarnas förtroende för sjukförsäkringen är störst bland de fyra länderna. Index blir 59 för Danmark, 58 för Norge och 54 för Finland. Bland svenskarna blir välfärdsindex för sjukförsäkringen 43. Varken Danmark, Norge eller Finland har någon karensdag i sjukförsäkringen, skriver Jens Magnusson.

Svenskarna har också minst förtroende för att man får den pension man behöver. Sveriges index blir 43, medan Finland får 49, Norge 50 och Danmark 58. Också när det gäller att lita till att man kan få socialbidrag från kommunen om det behövs ligger Sverige sist med index 43. Finland toppar med 54, medan Danmark får 49 och Norge 45.

När det gäller arbetsmarknaden ligger svenskarnas förtroende i strykklass. När det gäller möjligheterna att få hjälp att komma tillbaka i arbete sätter svenskarna ett index på 34, medan finnarnas index är 50, danskarnas 49 och norrmännens 44. Också tryggheten med ekonomisk ersättning vid arbetslöshet får bottenbetyg av svenskarna. Danmark leder med 50, Norge och Finland hamnar båda på 48, medan Sverige har index 36.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA