Lägsta pris avgör flest upphandlingar

UPPHANDLING2014-12-05

Lägsta pris är numera den viktigaste avgörande faktorn för offentliga upphandlingar. Det visar ny statistik från Konkurrensverket.

Urvalskriteriet ”lägsta pris” vid offentlig upphandling har enligt Konkurrensverket blivit det absolut vanligast kriteriet. Tidigare har kriteriet ”det ekonomiskt mest fördelaktiga” anbudet varit vanligare.

”Detta behöver inte betyda att kvalitet har fått stå tillbaka vid upphandlingar. Det kan faktiskt vara tvärt om: att specifika och hårdare krav på kvalitet har blivit vanligare i upphandlingar, och att det just därför är möjligt att använda ”lägsta pris” som tilldelningskriterium. Detta är ett område som förtjänar djupare diskussion framöver”, skriver Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Enligt Konkurrensverkets rapport ”Siffror och fakta om offentlig upphandling” är det totala värdet av de inköp som omfattas av upphandlingsreglerna omkring 600 miljarder kronor om året. Det motsvarar en femtedel av Sveriges BNP.

”Därför är det ytterst viktigt att de inköp som görs bygger på en genomtänkt strategi avseende såväl vad som hur inköpen går till och dessutom följer reglerna”, skriver Dan Sjöblom.

Regeringen beslutade igår att förlänga hans förordnande som generaldirektör för Konkurrensverket till den 15 mars 2018.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA