Kritik mot bristfälliga asylutredningar

MIGRATIONSVERKET2014-10-28

Svenska Amnesty kritiserar Migrationsverket för brister i asylutredningar. Myndigheten missar relevanta frågor, anser Amnesty. Migrationsverket medger att utredningarna kan bli bättre.

Ekot rapporterar om kritik från Amnesty mot Migrationsverket, en kritik som delas också av Röda korset och Etikkommissionen i Sverige. Det är myndighetens grundläggande utredningsintervjuer som har brister, utredningar som följer den asylsökande genom hela asylprocessen:

”När jag ser brister i grundutredningen är det här den absolut vanligaste. Jag tror att det största problemet vi har i asylutredningar och asylprövningar är bristen på följdfrågor, att man drar resonemang vidare fram till dess att man får en förståelse och en hel bild av vad personen varit med om och hur han eller hon uppfattar risken i framtiden”, säger juristen Madelaine Seidlitz på Amnesty till Ekot.

Migrationsverket tillstår att det finns brister i utredningarna. Veronika Lindstrand Kant, som är ansvarig för asylprövningen, säger till Ekot att myndigheten kan bli bättre och att man nu satsar på fortbildningar:

”Vi satsar hårt på kompetens just nu, men det är ju så att vi alltid kan bli bättre.”

Enligt Amnesty är det ett stort problem när Migrationsverkets utredningar brister, eftersom felaktigheter i grundutredningen följer med genom hela rättssystemet:

”Eftersom konsekvenserna av ett felaktigt beslut när det gäller asyl kan vara enormt stora är det ju otroligt viktigt att det går till på rätt sätt”, säger Madelaine Seidlitz till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA