Kärvt för arbetslivsforskningen
De snabba förändringarna i trygghetssystemen gör det angelägnare än någonsin med forskning kring arbetslivets villkor. Det framförde arbetslivsforskare vid ett seminarium i Växjö.
Vid en nationell konferens på Växjö universitet diskuterades arbetslivsforskningens framtid, skriver Smålands-Posten. Konferensen arrangerades av det nätverk av arbetslivsforskare som bildats sedan Arbetslivsinstitutet, ALI, lades ner. Bo Hagström är gästprofessor vid Växjö universitet och var tidigare anställd vid ALI:
– Regeringens offensiva satsning på att få ut så många som möjligt i arbetslivet medförde en förändring i trygghetssystemet med till exempel en nedsättning av sjukersättningen och förändrade villkor för a-kassan. Nu är det viktigt att studera vilka resultat den här politiken har fått, säger han till Smålands-Posten.
När ALI lades ner försvann omkring 300 miljoner kronor i öronmärkta anslag. Nu ligger ansvaret för arbetslivsforskningen på universitet och högskolor.
– Det är ett förvirrande läge just nu. Nu bedrivs det arbetslivsforskning på högskolorna, men det är fortfarande tack vare pengar från ALI. Vad händer när de är slut? Visserligen har forskningsanslagen ökats generellt, men det är ingen garanti för att det kan fortsätta att bedrivas arbetslivsforskning i framtiden, säger Bo Hagström.
Också Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsmiljöverket, uttryckte farhågor för forskningen i samband med konferensen. Han gjorde ingen hemlighet av att han hellre samarbetar med ett statligt institut än med den akademiska världen:
– Jag upplever universiteten som väldigt otillgängliga mot omvärlden. På Arbetsmiljöverket hamnar vi ofta i en diskussion var eller om det över huvudtaget pågår forskning om det vi vill veta svar på, sa han enligt tidningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.