Kärvt för arbetslivsforskningen

HÖGSKOLAN2008-05-07

De snabba förändringarna i trygghetssystemen gör det angelägnare än någonsin med forskning kring arbetslivets villkor. Det framförde arbetslivsforskare vid ett seminarium i Växjö.

Vid en nationell konferens på Växjö universitet diskuterades arbetslivsforskningens framtid, skriver Smålands-Posten. Konferensen arrangerades av det nätverk av arbetslivsforskare som bildats sedan Arbetslivsinstitutet, ALI, lades ner. Bo Hagström är gästprofessor vid Växjö universitet och var tidigare anställd vid ALI:

– Regeringens offensiva satsning på att få ut så många som möjligt i arbetslivet medförde en förändring i trygghetssystemet med till exempel en nedsättning av sjukersättningen och förändrade villkor för a-kassan. Nu är det viktigt att studera vilka resultat den här politiken har fått, säger han till Smålands-Posten.

När ALI lades ner försvann omkring 300 miljoner kronor i öronmärkta anslag. Nu ligger ansvaret för arbetslivsforskningen på universitet och högskolor.

– Det är ett förvirrande läge just nu. Nu bedrivs det arbetslivsforskning på högskolorna, men det är fortfarande tack vare pengar från ALI. Vad händer när de är slut? Visserligen har forskningsanslagen ökats generellt, men det är ingen garanti för att det kan fortsätta att bedrivas arbetslivsforskning i framtiden, säger Bo Hagström.

Också Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsmiljöverket, uttryckte farhågor för forskningen i samband med konferensen. Han gjorde ingen hemlighet av att han hellre samarbetar med ett statligt institut än med den akademiska världen:

– Jag upplever universiteten som väldigt otillgängliga mot omvärlden. På Arbetsmiljöverket hamnar vi ofta i en diskussion var eller om det över huvudtaget pågår forskning om det vi vill veta svar på, sa han enligt tidningen.

Mikael Sjöberg föredrar samarbete med ett statligt institut.
Bild: Lars Ekdahl
Mikael Sjöberg föredrar samarbete med ett statligt institut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA