Kampanj mot hårdare sjukregler

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2008-05-27

ST deltar i en kampanj mot de försämringar av sjukförsäkringen regeringen förbereder. Enligt Försäkringskassans blir 40 000 långtidssjuka av med sin ersättning med de strängare reglerna.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, bedömer att en av åtta kommer att gå från socialförsäkringen till försörjning via socialbidrag. Kostnaderna beräknas till en halv miljard kronor för kommunerna.

Nu driver fackföreningar och handikapporganisationer en gemensam kampanj mot de ändrade reglerna. Förutom ST är det Unionen, SKTF, Lärarförbundet och Handikappförbundens samorganisation, HSO, som genomför satsningen. Från STs webbplats kan var och en själv delta i kampanjen genom att skicka e-kort till riksdagsledamöterna.

I kampanjen krävs att en parlamentarisk utredning ser över socialförsäkringarna.

Redan i dag noterar Försäkringskassan en kraftig nedgång i sjukfallen. Det beror dels på färre nya sjukskrivningar, dels på att pågående fall avslutas snabbare. Trenden väntas fortsätta.

När sjukskrivningsreglerna skärps vid halvårsskiftet kommer ytterligare tiotusentals sjukfall att försvinna ur statistiken genom att ersättningar dras in.

– Vi bedömer att i storleksordningen 10 000 personer fortfarande har rätt till sjukpenning på nyårsafton men inte på nyårsdagen, säger Jon Dutrieux, försäkringsanalytiker på Försäkringskassan.

Det väntade riksdagsbeslutet innebär att den tidsbegränsade sjukersättningen försvinner, att en bortre gräns för sjukpenning på 2,5 år införs och att Försäkringskassan efter sex månader ska pröva den som är sjuk kan ta ett annat arbete.

Kampanjen mot beslutet bygger på fem punkter:

  • Prövningen mot övriga arbetsmarknaden efter sex månader urholkar anställningsskyddet
  • Det ställs ensidiga krav på den enskilde att svara för sin egen rehabilitering
  • Reglerna är krångliga och svåra att förstå
  • Många löper risk att stå helt utan försörjning och hänvisas till socialbidrag
  • Otydliga regler när det gäller undantag för tidsgränserna leder till godtycke och rättsosäkerhet
  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA