JO kritiserar brister i agerandet vid långsam handläggning

STATSFÖRVALTNING2023-06-19

Det finns stora brister i myndigheternas tillämpning av de regler som ska stärka den enskildes ställning när handläggningen av ett ärende drar ut på tiden, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. ”Tillämpningen lämnar mycket i övrigt att önska”, kommenterar JO Thomas Norling granskningen i ett pressmeddelande.

JO Thomas Norling har granskat ett antal myndigheters tillämpning av de bestämmelser i förvaltningslagen som handlar om att stärka den enskildes ställning vid långsam handläggning. JO konstaterar bland annat att tillämpningen varken är korrekt eller enhetlig.

”Jag har svårt att se att bestämmelserna fått den avsedda effekten att snabba på en alltför långsam handläggning hos de myndigheter jag har granskat. Tillämpningen lämnar mycket i övrigt att önska”, framhåller JO Thomas Norling i pressmeddelandet.

De aktuella paragraferna i förvaltningslagen slår fast att en myndighet i vissa fall ska underrätta den enskilde om att handläggningen försenas samt att den enskilde under vissa omständigheter kan begära att få sitt ärende avgjort.

Som underlag för sin granskning har Thomas Norling hämtat in uppgifter från nio myndigheter och genomfört inspektioner vid fyra av dem. Enligt JO visar resultaten på stora brister vid tillämpningen av bestämmelserna, framför allt när det handlar om att underrätta enskilda om att handläggningen kommer att försenas.

Granskningen visar också att myndigheterna uppfattar bestämmelserna som svåra och resurskrävande att tillämpa. De krav som ställs kan leda till att en redan belastad myndighet får fler arbetsuppgifter, konstaterar JO. Det riskerar att fördröja handläggningen ytterligare.

Trots de brister som kommit fram avstår JO från att formellt väcka frågan om regelöversyn hos regeringen. Enligt pressmeddelandet kommer Thomas Norling i stället att noga följa hur myndigheterna tillämpar bestämmelserna:

”Framöver kommer jag att vara särskilt uppmärksam på om man tagit del av de uttalanden jag gjort i syfte att bidra till en korrekt och enhetlig tillämpning av de här bestämmelserna. Syftet med dem är som sagt att de ska stärka de enskildas ställning vid långsam handläggning”, understryker Thomas Norling i pressmeddelandet.

Granskade myndigheter

För den aktuella granskningen har uppgifter hämtats in från de statliga myndigheterna Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, men också från de kommunala myndigheterna arbetsmarknads- och socialnämnden samt vård- och omsorgsnämnden i Karlstads kommun, arbete- och välfärdsnämnden samt omsorgsnämnden i Kristianstads kommun, Spånga-Tensta stadsdelsnämnd i Stockholms kommun och välfärdsnämnden i Örnsköldsviks kommun. Inspektioner har genomförts på Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten samt arbetsmarknads- och socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden i Karlstads kommun.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA