Ilska på Ams mot kritisk rapport
Stora delar av Ams verksamhet sågas i en rapport från Riksrevisionen. Och Ams svarar med ett mycket hårt formulerat brev. Nu kan Riksrevisionens rapport försenas till efter valet.
Riksrevisionens rapport skulle egentligen publiceras i juli, men har försenats till september eller oktober. Olika arbetsförmedlingars effektivitet har mätts i rapporten av Lars Behrenz, nationalekonom vid Växjö universitet:
–Det är lättare att få en rejäl diskussion om Ams före valet. Om rapporten är klar men inte släpps är det dålig stil, säger Lars Behrenz.
Riksrevisor Eva Lindström:
–Vårt oberoende är grundlagsskyddat. Valet eller Ams brev saknar betydelse, vi släpper rapporten när vi är klara.
Båda myndigheterna vägrar att lämna ut rapporten med motiveringen att den inte är allmän handling än.
Men i brevet skriver Ams att Riksrevisionens utredare inte förstått de senaste femton årens utveckling i samhället och på arbetsmarknaden, har en »beklaglig människosyn« och visar »bristande respekt«.
För få arbetslösa får hjälp
Av Ams brev framkommer att Riksrevisionen anser att arbetsförmedlingarna prioriterar arbetsmarknadspolitiska program, som praktik och söka-jobb-kurser, framför förmedlingen av jobb.
Dessutom påpekar myndigheten att för få arbetslösa får hjälp av arbetsförmedlare, att arbetsförmedingarna bör ha mer kontakter med arbetsgivare och att Ams brister i utvärderingen av jobbförmedlingen.
Kritiken bemöts av Lars Sjöström, ställföreträdande gd på Ams:
–Varje arbetssökande har individuella behov. Vi lägger mycket kraft på dem med en svår situation. Det tror jag skattebetalarna är angelägna om.
Han påpekar att täta möten med handläggare har ersatts av tjänster på Ams hemsida och telefonservice. Därför är det svårt att mäta hur många jobb en handläggare förmedlar.
Vad anser du om Riksrevisionens kritik?
–Jag har undertecknat Ams brev och står för det. Vi har inga problem att ta till oss konstruktiva förslag,
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.