”Hot mot mediernas grundlagsskydd”
Förslaget att registrera alla EU-medborgares internetkommunikationer äventyrar grundlagsskyddet för medierna. Det är djupt odemokratiskt, skriver fyra mediaföreträdare i dagens SvD.
Sveriges justitieminister har varit pådrivande när det gäller att registrera och lagra data från telefoni och internettrafik. Nu har även EU-parlamentet ställt sig bakom detta.
De fyra medieföreträdarna skriver att det varit oroväckande tyst om förslaget. De är också ”djupt oroade över justitieminister Thomas Bodströms ja till att tillåta hemlig teknisk avlyssning, alltså buggning. Som advokat var Thomas Bodström emot buggning. Som justitieminister går han i bräschen i EU-kretsen för vidgade tvångsmedel.”
De som är oroade är Agneta Lindblom Hulthén (Journalistförbundet), Barbro Fischerström (Tidningsutgivarna), Stig Fredrikson (Publicistklubben) och Östen Johansson (Sveriges Tidskrifter).
Åtgärderna är ett hot mot meddelarfriheten och källskyddet, anser skribenterna. Allvarligast är att en ny princip får fäste i svensk rättsordning: Som medborgare anses man inte längre oskyldig tills motsatsen bevisats. Istället måste man själv bevisa sin oskuld utan att ens veta vad man är anklagad för.
De fyra protesterar mot att regeringen vill ta till åtgärder som ”medverkar till ett slutet samhälle med utbyggd övervakning av medborgarna”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.