Annons:

Hårda konflikter på fransk arbetsmarknad

FRANKRIKE2016-06-03

Demonstrationer och strejker har avlöst varandra i Frankrike under våren. Situationen är kaotisk. Striden står om en ny arbetslag. Men för de anställda vid den statliga järnvägen handlar det också om vad konkurrensutsättningen kan föra med sig.

Strejker på järnvägen och i Paris tunnelbana, blockerade raffinaderier och gymnasieskolor och demonstranter som slåss med polisen. Därtill kommer de senaste dagarnas stora översvämningar. Mitt i allt detta ska fotbolls-EM hållas med start nästa fredag 10 juni i Paris.

Många invånare undrar hur regeringen ska lyckas ta sig ur den kaotiska situationen.

Konflikterna på arbetsmarknaden har flera orsaker. Den främsta är en ny arbetsmarknadslag. Den ska bland annat göra det lättare för företagen att säga upp anställda genom att hänvisa till sin ekonomi.

Andra orsaker är att de anställda vid Paris statliga tunnelbanebolag vill ha höjda löner och att de som jobbar vid järnvägen vill få försäkringar om bibehållna villkor när trafiken blir konkurrensutsatt.

Pierre Laurent, tågvärd vid det statliga järnvägsbolaget SNCF, har deltagit i många protestaktioner under våren.

Han säger att framtiden är som ett enda stort frågetecken.

– Men det måste bli en ändring på politiken. Det är inte normalt att det bara är löntagarna som får det sämre.

Den här veckan har han gått ut i strejk på obestämd tid.

Fackförbundet CGT befarar att villkoren försämras när passagerartrafiken blir helt konkurrensutsatt 2020 och vill därför ha ett nytt kollektivavtal som omfattar alla järnvägsanställda, oavsett arbetsgivare.

– Konkurrensen mellan företagen bör inte bygga på att de anställda har olika villkor, säger David Donnez, som är chef på ett trafikledarkontor i Woippy och fackordförande för de järnvägsanställda i regionen.

Han har varit med i flera demonstrationer mot den nya arbetslagen.

– Lagförslaget tar inte hänsyn till att franska fack är svaga på många företag. Det ger arbetsgivarna en möjlighet att köra över de anställda, säger David Donnez.

Lagen berör inte dem som jobbar vid det statliga järnvägsbolaget, däremot deras kolleger vid andra bolag. David Donnez säger att SNCF har 980 underleverantörer med privatanställd personal.

Och de strejkande hävdar att försämringar inom den privata sektorn i förlängningen också påverkar de statsanställda.

Situationen kompliceras ytterligare av att fackföreningsrörelsen är splittrad.

Ett av landets största fack, CFDT, deltar inte i protesterna. Förbundet anser att man nu har fått tillräckliga garantier för de järnvägsanställdas framtid, och menar att arbetslagen är bra för både facken och löntagarna.

Tågvärden Pierre Laurent befarar att hans fack CGT inte kommer att vinna den här gången.

– Men vi vinner kanske nästa gång, säger han.

Att upphöra med strejken av hänsyn till fotbolls-EM tycker han är en dålig idé.

– Varför skulle en fotbollsturnering vara viktigare än våra arbetsvillkor?

Den nya arbetslagen

  • Arbetsrätten i Frankrike vilar på lagstiftning. Fack och arbetsgivare kan förbättra villkoren genom kollektivavtal eller överenskommelser på företagen.
  • Med den nya lagstiftningen kan ordningen bli den omvända: parterna på ett företag ska kunna avtala om förlängd arbetstid eller lägre övertidsersättning än vad som anges i lagen.
  • Det ska också bli lättare för arbetsgivare att säga upp av ekonomiska skäl.
  • Statsanställda omfattas inte av lagen, men det gör anställda inom statliga bolag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA