Granskare drack vin med de granskade

KRONOFOGDEN2014-10-27

Kronofogdens tillsynsmyndighet i Stockholm ordnar konferenser följda av middag med öl och vin tillsammans med dem de ska granska, avslöjar Dagens Nyheter. Kronofogden tar intryck av kritiken och konferenserna kan komma att begränsas till dagtid.

Öl och vin förekommer på de årliga konferenser och kryssningar som tillsynsenheten vid Kronofogden i Stockholm arrangerar för konkursförvaltarna. Det avslöjar Dagens Nyheter. Det har vid åtminstone ett tillfälle förekommit så kallad öppen bar, där deltagarna kan dricka hur mycket de vill.

Tillsynsenheten har bland annat till uppgift att granska skäligheten i de arvoden som landets konkursförvaltare begär av staten. Konkursförvaltarna lämnar formellt in sina fakturor till tingsrätten, men först måste tillsynsenheten hos Kronofogden granska dem. På de omtalade mötena festar alltså granskaren och de granskade tillsammans.

Varje år arbetar tillsynsenheten med 8 000 ärenden. 2013 ansågs 3 procent av arvodena vara för höga, skriver Dagens Nyheter.

Tidningen har intervjuat flera experter som är kritiska. En av dem, Helena Sundén som är generalsekreterare på Institutet mot mutor, anser inte att statstjänstemän ska försätta sig i situationer där de kommer för nära dem de är satta att granska.

”Redan när man dricker alkohol tillsammans och övernattar tillsammans har man passerat gränsen för vad som är måttfullt och transparent. Det är en förtroendefråga”, säger Helena Sundén till Dagens Nyheter.

Arne Lundgren, STs ordförande vid Kronofogden, är inne på samma linje.

– Över huvud taget ska vi vara opartiska. Det är en problematik vi brottas med dagligen oavsett om vi är i kärnverksamheten som kronoinspektörer eller vid någon speciell del av tillsynen.

Enligt Arne Lundgren arbetar fem ST-medlemmar vid tillsynsenheten i Stockholm.

– De har varit med på de omskrivna resorna men har inga beslutande arbetsuppgifter som kan ifrågasätta deras opartiskhet.

Verksamhetschefen Lena Bäcker på Kronofogdens tillsynsenhet säger till Dagens Nyheter att sammankomsterna behövs för att upprätthålla kvaliteten i verksamheten.

”Programmen är väldigt seriösa. Vi följer också de riktlinjer myndigheten har när det gäller vin och påfyllning. Vi går inte utanför ramarna där heller.” säger Lena Bäcker till Dagens Nyheter.

Under måndagen har Kronofogden beslutat att verka för förändrade former för konferenserna. I fortsättningen ska de begränsas till dagtid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA