Försäkringskassan vill halvera IT-kostnaderna

IT2005-05-19

Försäkringskassan vill minska IT-kostnaderna med 30–50 procent. En översyn görs just nu av verksamheten främst i Sundsvall och den berör cirka 700 anställda.

– Vi ska göra analysen så förutsättningslös som möjligt och se över vad som kan förbättras, förenklas och effektiviseras inom IT-verksamheten, säger Mikael Strömbäck, nytillträdd utvecklingsdirektör vid Försäkringskassan. Parallellt med det ska vi undersöka vilken utveckling av tekniken som Försäkringskassan behöver för framtiden.

Försäkringskassan måste spara på vissa områden och arbetar därför med två scenarior: ett som innebär 30-procentiga kostnadsminskningar och ett med 50-procentiga.

– Översynen gäller både infrastruktur och personal. Vi ska även se över behovet av konsulter. Men eftersom IT kräver mycket kompetens och vi inte har all sådan inom Försäkringskassan kommer vi nog att behöva externa konsulter inom vissa områden också i fortsättningen, konstaterar han,

Översynen av besparingar ska vara klar 30 juni och den om framtida utveckling i juli.

– I juli kan vi se helheten, slutar han.

Eftersom utredningen startade i april är det omöjligt att idag säga om den kan leda till övertalighet. Men Gunilla Zetterberg, ST inom Försäkringskassan i Sundsvall, ser ändå positivt på översynen:

– Vi kan säkert lägga upp arbetet effektivare och få ut mer för pengarna, tror hon. På vissa områden, till exempel ledning och styrning, tar besluten för lång tid. Och bara de anlitade konsulterna slukar en stor del av nuvarande kostnader. Där ligger nog den största besparingsdelen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA