Fler studenter har utländsk bakgrund

HÖGSKOLAN2008-05-16

Antalet nyinskrivna i högskolan som har utländsk bakgrund ökar. Men skillnaden mellan olika invandrargrupper och olika utbildningar är stor.

Statistik från Högskoleverket och Statistiska Centralbyrån visar att många ungdomar med iransk bakgrund pluggar vidare medan betydligt färre med afrikansk bakgrund gör det.

Mer än varannan av de ungdomar som är födda i Iran har börjat på högskolan vid 25 års ålder. Det är fler än bland ungdomar med svensk bakgrund. Också unga från Polen och Bosnien-Hercegovina väljer ofta att studera vidare, mer än fyra av tio har börjat plugga vid 25 års ålder. Den lägsta andelen som går vidare till högskolestudier är ungdomar med somalisk bakgrund.

Det är också stor skillnad mellan olika utbildningar. Bland yrkesprogrammen ligger apotekarutbildningen högst – mer än varannan student har utländsk bakgrund. Också på utbildningar till biomedicinsk analytiker och receptarie är andelen med utländsk bakgrund hög, medan bara en av hundra på utbildningar inom lant- och skogsbruk har utländsk bakgrund.

Högsta andel nybörjare med utländsk bakgrund har Södertörns högskola med 39 procent. Därefter följer Karolinska institutet, Kungl. Tekniska högskolan, Mälardalens högskola och Malmö högskola. Högskolor med låg andel är bland annat Gymnastik- och idrottshögskolan och Sveriges lantbruksuniversitet.

Andel studenter med utländsk bakgrund

Under förra läsåret hade var sjätte nybörjare i högskolan utländsk bakgrund, det vill säga de var antingen födda utomlands eller födda i Sverige med två utrikes födda föräldrar. För tio år sedan var det bara något mer än var tionde.

Under dessa tio år har antalet ungdomar med utländsk bakgrund som väljer att börja studera på högskolan ökat från 6 500 till 10 800. Tre av fyra är födda utomlands och en av fyra född i Sverige med två utrikes födda föräldrar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA