Fler söker till högskolan

HÖGSKOLAN2008-05-13

Omkring 292 400 personer har sökt till utbildningar vid universitet och högskolor hösten 2008. Det är en ökning med 13 procent jämfört med hösten 2007. Allt färre söker till lärarutbildningarna medan intresset för ekonomi ökar.

Av:  Rita Rusanen

Sökande till civilekonomprogrammen ökar mest, med 41 procent från 2 894 till 4 094, enligt statistik från Högskoleverket. Civilekonomexamen är ny som yrkesexamen. En del av ökningen kan bero på att studenter som redan tidigare påbörjat studier inom ekonomi söker sig till civilekonomprogrammen för att kunna ta ut en yrkesexamen.

Ökar gör också antalet sökande till arkitekt- och läkarutbildningen, med 16 respektive åtta procent jämfört med hösten 2007. Intresset för civilingenjörsprogrammen ökar också.

Populära är även de femåriga masterprogrammen som har mer än dubbelt så många sökande, 8 222, jämfört med 3 735 ansökningar för ett år sedan. Samtidigt har intresset för de kortare magisternivåprogrammen minskat.

Flest ansökningar har lärarutbildningarna, med 12 505 personer, men det är ändå en minskning med 16 procent jämfört med för ett år sedan då 14 805 ansökte.

Bland samtliga sökande, även fortsättningsprogram och -kurser har de utländska studenternas andel ökat. Från två procent förra hösten till sju procent höstterminen 2008. De internationella sökande kommer till största delen från länder utanför EU/EES-området. Bland nybörjarna är var fjärde student utländsk, visar siffror för läsåret 06-07.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA