Fler pensionärer döms till fängelse

KRIMVÅRD2006-01-30

Antalet äldre som döms till fängelse har fördubblats de senaste fem åren. Det kan komma att ställa Kriminalvården inför nya krav, om till exempel en intagen är senildement.

Under 2000 var totalt 61 personer äldre än 65 år när de togs in på anstalt, medan samma ålderskategori ökat till 114 år 2004. Bland dem som var äldre än 75 år var siffrorna 1 för 2000, 12 för 2003 och 8 för 2004.

Så sent som förra året, berättar TT, dömdes en 81-årig man för mord på sin hustru i Sundsvall men hovrätten sänkte hans straff på åtta år till sju på grund av hans höga ålder. Och på Tillbergaanstalten sitter just nu en 76-åring. Hans medfångar uppfattar honom som senildement, enligt uppgift i Vestmanlands Läns Tidning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA