Bild: Creative Commons.

Fler nyanlända ska lockas att bli lokförare

SPÅRTRAFIKEN2018-09-20

För att möta bristen på lokförare satsar SJ Götalandståg på lokförarelever med utländsk bakgrund i höst. De får under sin utbildning också möjlighet att plugga extra mycket svenska.

Transport Competence Center , TCC, driver lokförarutbildningen i Boden. Förra året fick TCC extra anslag av Bodens kommun för ett integrationsprojekt där utbildningen som lokförare kombineras med svenskundervisning. Urvalstesterna har anpassats för personer med annat modersmål än svenska och de sökande ska få samma möjlighet som de med svenska som modersmål att möta de krav som Transportstyrelsen ställer på lokförare.

”Vi jobbar mycket aktivt med mångfald. Det är viktigt att fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund lockas att bli lokförare, och att vi som arbetsgivare ställer upp med praktikplatser. En ambitiös kille som Ahmed kan bli en förebild för andra som kommit till Sverige och ska välja yrkesväg, säger Aleksander Petrovski på SJ Götalandståg i ett pressmeddelande.

SJ Götalandståg har sammanlagt 300 lokförare. Cirka 30 av dem är körlärare. SJ Götalandståg tar emot 80-100 lokförarpraktikanter varje år. För att blir godkänd som lokförare kräver Transportstyrelsen gymnasiebetyg i svenska A, eller svenska som andraspråk 1. Myndigheten kräver också att man utan risk för missförstånd ska kunna genomföra säkerhetssamtal och kommunicera med andra funktioner. Det krävs också goda kunskaper i svenska för att kunna tillgodogöra sig lokförarutbildningen på 60 veckor. Eleverna läser också järnvägssvenska under utbildningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA