Annons:

Riddarholmskyrkan, Drottningholms slott, Gripsholms slott, Hovstallet samt Hagaparken.
Bild: Roland Magnusson, Maria Groth, Mostphotos
Riddarholmskyrkan, Drottningholms slott, Gripsholms slott, Hovstallet samt Hagaparken.

Fastighetsverket satsar på kungliga fastigheter

STATENS FASTIGHETSVERK2024-05-28

Statens fastighetsverk, SFV, kommer att satsa på fastigheter som ingår i den kungliga dispositionsrätten. Myndigheten har fått en förstärkning av sitt anslag med 450 miljoner kronor över tre år, och beräknar att ungefär hälften av pengarna ska användas till satsningen.

Regeringen har utökat anslaget till SFV för att öka stödet till så kallade bidragsfastigheter. Enligt myndighetens redovisning kommer de ökade resurserna att användas till bland annat fornlämningar, gravfält, kyrkor och befästningar som inte kan finansieras via hyresintäkter. Ungefär halva det extra anslaget kommer att användas till byggnader som används av kungafamiljen.

”Det gäller exempelvis den omfattande renoveringen av Stockholms slotts fasader, men satsningar görs även på bland annat Riddarholmskyrkan, Drottningholms slott, Gripsholms slott, Hovstallet och i Hagaparken. Utöver det kommer pengarna att användas till arbeten med puts- och murverk på våra bidragsfastigheter runt om i Sverige”, förklarar generaldirektör Max Elger i en text på myndighetens sajt.

Några av de övriga objekt som kommer att rustas med stöd av det extra anslaget är enligt SFV Bohus fästning, Varbergs fästning, Skoklosters slott, Världsarvet Karlskrona, ruinerna i Visby, Bodens fästning och Vaxholms kastell.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA