Färre fuskare fällda

HÖGSKOLAN2008-04-22

Antalet studenter som fälls för fusk minskar för första gången sedan 2001. Det visar aktuella siffror från Högskoleverket, som Göteborgs-Posten tagit del av.

Enligt Högskoleverket är det den hårdare kontrollen av uppsatser och hemtentor som har gett effekt. Det största problemet när det gäller fusk handlar om plagiat. Mellan 2001 och 2006 ökade omfattningen med 250 procent. Det är den växande tillgången av material på internet som ligger bakom plagieringen.

Men förra året minskade antalet studenter som fälldes för plagiat med 14 procent, från 312 till 269 personer.

Kristina Ullgren, jurist vid Göteborgs universitet, säger till GP att hon är övertygad om att det är effektivare kontrollmetoder som är orsaken:

– Vår signal till studenterna är ”Försök inget, för vi upptäcker er!” Vi hade inte de effektiva verktyg som vi har i dag för några år sedan.

Texter som studenterna lämnar in skickas till en webbplats där den automatiskt jämförs med texter på internet. Verktyget letar efter identiska textstycken eller formuleringar.

I rapporten betonas vikten av att informera studenterna om var gränserna går för det tillåtna när det gäller att använda material från internet, skriver GP.

Plagiat är fortfarande det största fuskproblemet, enligt rapporten. Näst vanligast är fusklappar och otillåtna hjälpmedel, följt av otillåtet samarbete mellan studenter. Totalt minskade antalet fällda studenter med nio procent. Av 437 fuskare blev 310 avstängda, resten klarade sig undan med en varning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA