Får betala för gratis studier

HÖGSKOLAN2008-05-06

Kinesiska studenter har fått betala för att få komma till högskolan i Gävle och studera, trots att utbildningen ska vara gratis.

Enligt Arbetarbladet har många kinesiska studenter betalat 20 000 -30 000 kronor för att få möjlighet att plugga i Gävle. Högskolan har sedan flera år tagit emot kinesiska studenter på ettåriga påbyggnadsutbildningar, och numera även på treåriga grundutbildningar. I höstas kom över 130 nya kinesiska studenter och i höst kommer ytterligare 150, skriver tidningen.

Rekryteringen görs officiellt i samverkan med ett samarbetsuniversitet i Kina, men enligt tidningen har vissa studenter överhuvud taget inte haft någon kontakt med det universitetet:

– Högskolan säger att de inte tar betalt. Men alla studenter som jag känner till har betalat, de flesta 20 000 -30 000 kinesiska RMB och en del 40 000. Det varierar beroende på vilken region man kommer från. Jag är säker på att det här är olagligt, för de som fixar hit studenterna har inte något företag som betalar skatt, säger en student till Arbetarbladet.

En RMB motsvarar ungefär en krona.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA