Annons:

Fackliga protester mot Belgiens regering

BELGIEN2016-06-01

Strejker och demonstrationer avlöser varandra i Belgien och offentliganställda vill fälla regeringen. Facken protesterar mot ändrade arbetstidsregler och nedskärningar.

Stämningen inom den offentliga sektorn i Belgien blir mer och mer kaotisk, framför allt i Brysselregionen och i det franskspråkiga Vallonien.

I förra veckan demonstrerade över 60 000 personer i Bryssel och på tisdagen, kom inte någon post, tågen stod stilla och ingen hämtade soporna. Inne på flera departement låg delar av verksamheten också nere.

– Minst hälften av de offentliganställda i Bryssel deltog i strejken, säger Jean-Pierre Knaepenbergh, som är generalsekreterare för de offentliganställdas förbund inom den socialistiska fackliga centralorganisationen FGTB-ABVV.

Han berättar att konflikten trappas upp successivt. Personalen på fängelserna har strejkat sedan en månad tillbaka, och nu har de järnvägsanställda inlett en konflikt som kan bli långvarig.

Varje yrkesgrupp har sina specifika krav. Inom järnvägsbolaget SNCB-NMBS protesterar de anställda bland annat mot förändringar som berör kompledigheten.

Men gemensamt för de olika grupperna är ett allmänt missnöje med koalitionsregeringen som består av representanter från fyra borgerliga partier.

Sedan den tillträdde i slutet av 2014 har man beslutat att höja pensionsåldern till 67 år, antagit en skattereform som enligt facken gynnar de välbärgade, och inte minst genomfört kraftiga personalneddragningar inom offentlig service.

Enligt Jean-Pierre Knaepenbergh återbesätts bara en av fem tjänster som blir lediga inom den offentliga sektorn.

Nyligen har regeringen dessutom presenterat en arbetstidsreform som ska öka flexibiliteten. Veckoarbetstiden är 38 timmar i genomsnitt, men den ska i framtiden räknas över hela året och kan därför variera mellan 30 och 45 timmar i veckan.

Jean-Pierre Knaepenbergh sticker inte under stol med att målet för hans fack är att få regeringen att avgå.

– Vi vill ha en regering som vill samarbeta med facken. Det är inte fallet idag.

Protesterna är mest högljudda i det franskspråkiga Vallonien och i Bryssel.

De fackliga organisationerna i Flandern är betydligt mer lågmälda i sina krav. Istället för en generalstrejk genomfördes till exempel en demonstration i det flamländska Gent på tisdagen.

Enligt kritiska bedömare ökar den aktuella konflikten klyftan mellan den norra och södra delen av landet, och bidrar också till en ökad risk för att landet splittras i två delar. Kravet på en delning ställs bland annat från det separatistiska flamländska partiet Nieuw-Vlaams som ingår i koalitionsregeringen.

Men Jean-Pierre Knaepenbergh hävdar att man inte ska överdriva skillnaderna mellan de olika delarna av landet.

– Kraven från facken är desamma överallt. Det är bara metoderna som är annorlunda, hävdar han.

Belgien

  • Landet är indelat i tre regioner: Bryssel-regionen, det flamländska Flandern och det franskspråkiga Vallonien.
  • Antal invånare 11,2 miljoner, varav 57,5 procent bor i Flandern, 32 procent i Vallonien och 10,5 procent i Bryssel.
  • 3,88 miljoner invånare är löntagare, varav omkring 700 000 är offentliganställda (enligt facket FGTB-ABVV). 
  • Arbetslösheten är 8,6 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA