Facken accepterade statligt lönebud

NORGE2008-05-24

Efter förhandlingar på övertid fick Norges statsanställda på fredagen ett avtal som ger löneökningar på 6,1 procent, mer än de privatanställda fått. Lärare och sjuksköterskor går dock ut i strejk.

Av:  Björn Lindahl

De tre centralorganisationerna LO, YS och Unio har samordnat sina krav i år. Akademikerne valde att förhandla på egen hand.

Arbetsgivarna i offentlig sektor har å sin sida förklarat att det måste bli samma lösning för både de kommunalt och de statligt anställda på många områden. Det gäller speciellt reglerna för avtalspensioner, som det blev enighet om under natten till fredagen, efter att fristen gått ut vid midnatt.

Förhandlingarna om lönen var däremot mer segdragen. Först 19 timmar på övertid lade staten fram ett sista förslag, på 6,1 procent, vilket kan jämföras med de 5,6 procent som LO fick för de privatanställda. De tre organisationerna hade krävt sju procent i löneökningar. Erbjudandet låg precis på smärtgränsen.

På den statliga sidan accepterade samtliga organisationer erbjudandet, men bland de kommunalt anställda valde några grupper, som lärarna och sjuksköterskorna, att i stället gå ut i strejk. Eftersom arbetsdagen redan var över när resultatet blev färdigt på fredagskvällen, inleds konflikten först på måndag morgon.

Då går 2 900 lärare och 175 sjuksköterskor och annan vårdpersonal inom centralorganisationen Unio ut i strejk. Enligt den norska nättidningen Nettavisen var Unios förhandlarna irriterade över att staten använde ”arroganta amatörer” som förhandlare.

- Vi hade inte något val om vi skulle bevara vår trovärdighet hos medlemmarna, säger Helga Hjetland som förklaring på varför Unio valde strejk för sina kommunalt anställda.

- Vi har haft fyra avtalsrörerelser där speciellt lärarna har förlorat terräng jämfört med andra yrkesgrupper. Nu var vi tvugna att sätta ned foten, säger hon.

För Akademikerne var det avgörande skälet för att säga ja att det fanns en satsning på att lyfta kvinnolönerna.


Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA