»Diplomatin har länge varit mansdominerad«
Ann Towns, docent vid Högskolan Väst, har antagits till Wallenberg Academy Fellows.
Grattis!
– Tack, det känns jätteroligt. Det är en väldig ära.
Vad innebär det?
– Jag får finansiering i fem år med möjlighet till ytterligare fem år.
Du ska utforska könsnormerna inom diplomatin. Varför?
– Diplomatin har länge varit mansdominerad. Det är först från 1990-talet som det strömmat till kvinnor. I Sverige har vi de senaste 15 åren ökat antalet kvinnliga ambassadörer markant. Det är spännande att utforska vad som händer när kvinnorna möter den maskuliniserade diplomatin.
Är det inte samtidigt en miljö som domineras av överklassvärderingar?
– Jo, inom diplomatin är överklassmaskulinitet normen. Männen är måna om hur de klär sig, de sysslar mycket med bjudningar och cocktails, de förhandlar och pratar och skvaller är viktigt inom diplomatin. Det här är praktiker som oftast kodas som kvinnliga. Om man tänker så borde det vara enklare för kvinnor att ta sig in i diplomatin än exempelvis i det militära.
Hur undersöker man en så hemlig verksamhet?
– Jag ska i första hand inte titta på hemliga förhandlingar utan på den vardagliga, rutinartade diplomatin som har blivit mer offentlig de senaste åren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.