Debatt om högskolans frihet

HÖGSKOLAN2008-05-13

Utredaren Daniel Tarschys vill se mer självbestämmande och mindre politisk styrning av lärosätena. Det framgick vid en debatt om akademisk frihet som ST anordnat på Stockholms universitet.

Ett antal utredningar föreslår förändringar i det regelverk som gäller för universitet och högskolor. Gemensamt är att de vill ge regioner och näringsliv mer inflytande över lärosätena.

Mot den bakgrunden hölls debatten under rubriken: Hur garanteras den akademiska friheten?

Inläggen från Daniel Tarschys, frihetsutredningen, rörde hur lärosätena ska bli mer självständiga i förhållande till staten och få möjlighet att samverka med näringslivet.

I likhet med andra paneldeltagare förespråkade han mer profilerade högskolor. Han trodde att högskolesektorn måste fortsätta att vara offentlig verksamhet och ha offentlig finansiering.

Nya vägar för samarbete

– Men det är inget fel med andra typer av finansiering och vi behöver öppna nya vägar för samarbete mellan lärosäten utom- och inomlands, sade han.

Även professor Dan Brändström, resursutredningen, talade för mer differentiering och konkurrens mellan högskolorna. I det fallet är USA ett föredöme, menade han.

Dan Brändström såg också staten som en garant för den fria forskningen. Men han ansåg att resurstilldelningen bör frikopplas från det politiska maktspelet och att universitet och forskare bör få mer makt över resurserna.

Kjell Nilsson, ST inom universitet och högskolor, såg en fara i att lärosätena skulle få avgöra vilka meriter som ska gälla för anställning. Det förslaget finns i befattningsutredningen om akademiska karriärvägar.

Risk att kontakter styr

– Den akademiska friheten garanteras av staten genom resurser och regelverk. Regelverkets syfte är att de som anställs ska vara de bästa forskarna och lärarna. Får lärosätena själva avgöra anställningskriterier finns risk att lärartjänster går till den som har bästa kontakterna med lärosätet, till exempel en direktör i näringslivet, och inte till den som har de bästa meriterna.

Kjell Nilsson, ST inom universitet och högskolor.
Bild: Sören Fröberg
Kjell Nilsson, ST inom universitet och högskolor.

AKTUELLA UTREDNINGAR

Befattningsutredningen. Om karriärvägar inom högskolan. Kom i december 2007.

Resursutredningen. Om resurstilldelningssystemet för grundläggande högskoleutbildning. Kom i november 2007.

Frihetsutredningen. Om högskolornas självständighet i förhållande till staten, associationsformer, profilering, forskares möjlighet att kommersialisera forskningsresultat med mera. Beräknas bli klar i december 2008.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA