För dålig styrning och orealistiska mål
Styrningen av Migrationsverket är oklar, säger Statskontoret i en rapport. De sex regionala enheterna fungerar som myndigheter i myndigheten. STs avdelningsordförande håller med om kritiken.
Enligt utredaren Jan Möller på Statskontoret är styrningen av Migrationsverket alltför decentraliserad. I stort sett allt beslutsfattande sker vid regionernas lokalkontor, och på områden där det saknats centrala regler har regionerna tagit fram egna. Ansvarfördelningen har varit oklar – tills nyligen har myndigheten saknat en arbetsordning.
Statskontoret kritiserar också bristen på enhetlighet i ärendehanteringen, exempelvis asylbeslut. Besluten bör innehålla tydliga referenser till instruktioner och information som beslutet grundas på, anser Statskontoret.
STs avdelningsordförande vid Migrationsverket, Helmut Moser, håller med om mycket av kritiken.
– Strategiska frågor behöver man hålla ihop med central styrning, säger han. Och vi har tidigare framfört att det är principiellt olämpligt att regioncheferna sitter i verksledningen och fattar beslut som de sedan själva ska genomföra.
Även enhetligheten i asylbeslut behöver förbättras, anser han. Men, påpekar han, förändringar av både beslutsfattandet och styrningen påbörjades av den tidigare generaldirektören Lena Häll Eriksson, som nu får bära skulden för bristerna i organisationen. Bland annat startade hon det utbildningsprogram för alla handläggare som just nu håller på att avslutas.
Statskontoret framför också att regeringens styrning av verket bör bli bättre. De mål som regeringen satt upp är alltför många. I vissa fall är de också orealistiskt höga, till exempel i fråga om handläggningstiden.
– Departementet har varit medvetet om den diskrepansen, som beror på att vi inte får tillräckligt mycket pengar för att kunna klara målen, kommenterar Helmut Moser. Det är ett konstigt spel, som riksdagen borde vara intresserad av. Det är ju där man beslutar om de ekonomiska ramarna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.