Dålig kontroll av bisysslor

HÖGSKOLAN2008-05-05

Bara 10 av 26 granskade högskolor har rutiner för hur de ska kontrollera lärarnas bisysslor, enligtRiksrevisionen. Högskoleverket granskar inte heller om högskolorna följer de regler som finns om bisysslor.

Av:  Rita Rusanen

Högskolorna är skyldiga att ha kontroll över lärarnas bisysslor, men enligt en granskning från Riksrevisionen vet de flesta granskade högskolor och universitet inte hur många och vilka uppdrag lärarna har utanför lärosätet.

Bara 10 av 26 granskade högskolor har tillräckliga rutiner för kontroll över lärarnas bisysslor. Knappt hälften av de granskade lärosätena dokumenterade löpande förekomsten av bisysslor. Det här innebär att möjligheten till insyn för både allmänheten och statsmakterna begränsas, anser Riksrevisionen.

Riksrevisionen kritiserar också Högskoleverket, som inte har gjort någon ordentlig uppföljning och saknar överblick över hur högskolorna kontrollerar lärarnas bisysslor. Detta trots att verket 2001 publicerade en kritisk rapport angående högskolornas kontrollsystem. En aviserad uppföljning av högskolornas åtgärder har heller inte gjorts.

Regeringen har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att högskolorna ska följa regelverket om bisysslor, enligt Riksrevisionens granskning. Regeringen har heller inte följt upp i vilken utsträckning bisysslor faktiskt har bidragit till att stärka samverkan.

Enligt en studie från 2006 har 35 procent av alla forskare och lärare och 64 procent av alla professorer inkomster från annan uppdragsgivare än sitt lärosäte.

Statligt anställda får inte ha förtroendeskadliga bisysslor. Riksdagen har dock beslutat att lärarna har rätt att bedriva forsknings- och utvecklingsarbete, FoU-bisysslor, för att göra lärarnas kunskaper mer tillgängliga för samhället. Med rättigheten följer skyldigheten att rapportera vilka bisysslor de anställda har.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA