Beskriv din kompetens på ett begripligt sätt

KARRIÄRCOACH2016-05-25

Får du som doktorerat besked om att du inte har rätt utbildning när du söker jobb utanför universitetet? Då kan det vara dags att se över hur du beskriver din kompetens.

Av:  Inger Ehn Knobblock

I ett av mina samtal talade jag med en man som var förbryllad över att han inte kunde få jobb som utredare. Han hade skrivit sin avhandling i ett samhällsvetenskapligt ämne och borde vara intressant för en arbetsgivare som söker en kvalificerad utredare.

Därför bad jag honom berätta hur han beskrev sin utbildning och sina erfarenheter av att forska. Ganska snart insåg han att det sätt som han framställde sig själv var allt annat än klargörande för någon som inte känner till vad en forskarutbildning är.

Det här problemet är inte ovanligt. Många gånger är det svårt att själv kunna sätta ord på sin kompetens. Ibland kan det till och med handla om att man tar för givet att läsaren är lika införstådd med ens utbildning och arbetslivserfarenheter som man själv är.

Vi ägnade därför resten av tiden åt att klargöra vad han lärt sig under sin tid som doktorand.

Det första vi kom fram till var att han har vana av att samarbeta och ägna sig åt strategisk planering. För det krävs projektledningskunskaper och social kompetens. Tillika kan han skriva och tala om komplicerade fenomen. Dessutom är han skicklig på problemlösning och kan både ge och ta kritik.

Medlemmen berättade också att han har stor vana av att söka information om alla möjliga ämnen och är bra på att analysera och tolka olika material. Sammantaget betyder det att han visste hur ny kunskap skapas och han kunde upptäcka oväntade samband.

Orden är viktiga. Tänk på att det som är självklart för dig, kanske inte alls har samma innebörd för den som läser ditt personliga brev. Bemöda dig om att vara tydlig och använd uttryck som går att känna igen och förstå. Se till att din blivande chef verkligen förstår vilken kompetens du har. Då har du större chans att få det eftertraktade jobbet.

 

Inger Ehn Knobblock är en av sts karriärcoacher.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA