Begärde foto i traineeannons

TRAFIKVERKET2013-04-19

Trafikverket ville effektivisera sin rekrytering av trainees och begärde att sökande skulle bifoga sitt foto till ansökan. Efter kritik från ST backar nu arbetsgivaren och går tillbaka till det gamla systemet.

Varje år söker Trafikverket ett antal trainees inom olika områden. I slutet av urvalsprocessen brukar myndigheten fotografera dem som intervjuats för att veta vem som är vem.

Men i år tänkte Trafikverket effektivisera processen. I stället för att fotografera på plats krävde man redan i annonsen att tusentals sökande skulle bifoga foto.

− Det var olyckligt, ganska snabbt hade det spritt sig bland annat på twitter att nu ska staten rekrytera efter utseende också, säger Jerk Wiktorsson, vice ordförande för ST inom Trafikverket.

Tilltaget var något som ST inte alls kände till eller hade godkänt. Jerk Wiktorsson menar att det kan ha skadat statens anseende som arbetsgivare.

− Jag har förstått på kommentarerna att nu tror man att det är en ung, blond akademiker som gäller, och att även det yttre kommer att ha betydelse för att få ett jobb.

Redan nu skickar sökande exempelvis in utdrag ur brottsregistret och intyg om att de inte varit sjukskrivna, trots att det inte begärs, säger han. Allt för att få ett jobb.

Han frågar sig också hur det skulle hanteras rent formellt, om någon avstår från att skicka in foto.

− Man ska ju bedömas på inkomna handlingar.

Enligt Magnus Sörebö, projektledare på Trafikverket, var anledningen till tillvägagångssättet att verket ville effektivisera förfarandet.

− Vi trodde inte att det skulle kunna misstolkas. Vår ambition är absolut inte att rekrytera på utseendet, utan fotona är bara ett hjälpmedel.

Nästa år kommer Trafikverket inte att skriva in kravet på foto när de annonserar efter trainees.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA